Sram vas bilo gospodine Rebiću, i vas i “suzdržanu” policiju



Piše: Vojislav Milovančević
Prenosimo sa portala Nova.rs, 8.7.2020.

Direktor policije Vladimir Rebić, izjavio je gostujući na Radio televiziji Srbije da je policija prethodne večeri na protestima reagovala krajnje "uzdržano". Ovakvo sramno obraćanje prvog čoveka MUP-a, koji je sve učesnike protesta okarakterisao kao huligane, dolazi nakon što je javnost imala priliku da uveri brutalne primenu sile od strane policajaca, o čemu postoje brojna svedočanstva na društvenim mrežama.

“Ovo je šačica huligana, pokazali smo da možemo da ih sprečimo i neka računaju da ono što su sinoć naumili da urade im neće poći za rukom”, rekao je, između ostalog Rebić.

Ipak, činjenice govore da policijska represija nad učesnicima protesta odavno nije bila veća. Brutalnost koju su pripadnici MUP-a sprovodili nad građanima najbolje ilustruju fotografije od prethodne večeri, koje nedvosmisleno potvrđuju da je policija prekoračila svoja ovlašćenja.

Pitanje je kako bi Rebićeva “uzdržana” policija tek reagovala da nije bila takva kakvom je on opisuje prema trojici koji su mirno sedeli na klupici u Pionirskom parku, a koje je brutalno napala iz njima poznatih razloga. Iako su mladići podigli ruke, pokazavši da ne napadaju nikoga i da ne pružaju otpor, to nije sprečilo policajce da ih “počaste” udarcima pendreka.

Prema Rebićevim rečima, suzdržani su bili i policijaci koji su razbijali glave sopstvenom narodu, a šok bombe i suzavci, kojima su pogođeni i žene sa decom, verovatno nisu ništa strašno, već uobičajeno sledovanje svim građanima koji se usude da protestuju.

A možda gospodin Rebić smatra da je uobičajeno policijsko postupanje i napad na našu koleginicu novinarku Milicu Božinović, koju jedan od pripadnika MUP-a udario pendrekom samo zbog toga što je želela da ukaže pomoć povrećenom čoveku na protestu.

Koliko je sramna izjava direktora policije, svedoči i fotografija policajca koji svoju nogu drži na glavi jednog od demonstranata.

Podsetimo, zbog slične fotografija policijske represije, pre mesec dana čitave Sjedinjene Američke Države su bile grotlo protesta.

Rebićeva policija bila je uzdržana i kad je i jednog momka skinula sa bicikla kako bi ga pretukla.

A da nisu bili zadovoljni isključivo batinanjem građana, pokazuje i snimak gde jednog građanina, nakon batina, policija vuče po podu.

Povodom upotrebe sile, koju je prethodne večeri primenila policija, oglasile su se i pojedine javne ličnosti. Sudija Miodrag Majić, napisao je na društvenoj mreži Tviter da se policija ne sme ponašati kao najvička horda.

“Suštinska razlika između države i kriminalne organizacije je u poštovanju zakona. Zbog toga se policija nikada ne sme ponašati kao navijačka horda. Zbog toga u ime države nikada ne smeju batinati opskurna, neidentifikovana lica. Zbog toga u državama postoji nezavisno pravosuđe”, napisao je on.

Na sličan način reagovao je i vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka Filip Ejdus, koji ističe da je presednik Srbije Aleksandar Vučić uništio opoziciju i da sada protiv sebe ima neurtikulisani gnev naroda.

“Vučić i kompanija su učinili sve da unište opoziciju, i da iz političkog života eliminišu svakoga ko bi mogao da im se suprotstavi demokratski i u institucijama. Sada kada su u tome i uspeli protiv sebe imaju neartikulisani gnev naroda, a on se može obuzdati jedino silom”, istakao je Ejdus.

Fotografije okrvavljenih glava građana, napadi na novinare, snimci batinanja, sve je ovo bilans delovanja policije prethodne večeri. Nesposobnost direktora MUP-a Vladimira Rebića i njegovih nadređenih da obezbede ulaz u Skupštinu Srbije, rezultirala je agresijom policijskih službenika koji su besomučno tukli sopstveni narod. Zbog toga bi gospodna Rebića moralo da bude sramota. Naročito posle izjavljene laži da policija nije bila agresivna, već “uzdržana”.