Distanciranje od zdravog razumaProglašene pandemijske mere školovanja

Distanciranje od zdravog razuma

„Struka” je još jednom odlučila o sudbini građana, ovaj put školaraca, i to samo tri nedelje uoči početka školske godine, do kad je u etru vladala rašomonijada političkih izjava. Tako je Krizni štab na osnovu „detaljnih stručnih uputstava“ Ministarstva prosvete tek u utorak prelomio da će đaci od prvog do četvrtog razreda osnovne pohađati nastavu u učionicama, na skraćenim, ali „konstruktivnijim“ časovima u trajanju od 30 minuta, i na razdaljini od metar i po. Učionice će nakon radnog dana od četiri časa biti dezinfikovane, a u njima sedeti maksimum 15 učenika.

Stariji đaci će kombinovati onlajn sa „pravim“ časovima, na kojima će odgovarati. Praktična nastava iz fizičke kulture biće nadomešćena zdravstvenim vaspitanjem, primenjenim i kroz nošenje maski na odmoru i obavezu pranja ruku. Roditeljima, u strahu od zaraze, paralelnom zebnji da će im deca ostati neuka, neće biti ostavljena mogućnost da izaberu način po kom će im se deca obrazovati, dok nastavni kadar i dalje čeka preciznije instrukcije. Dakle, školstvo će i dalje „tonuti“, prema predviđanju kritičkih umova.

Do napretka ionako nije stalo „struci“, što je novi sinonim za vladajuću politiku. Jer, šta će joj misleći građani? Sistemu takođe odgovara da bar roditelje pretvori u tabletomane, kako su jedino mogli da prežive stoprocentnu podršku deci u onlajn završavanju školskih obaveza. Novim merama ćemo anulirati i nezaposlenost, skupljajući kadrove za podeljena odeljenja, sa biroa ili još neuhlebljenih stranačkih falangi. Procvetaće farmaceutska industrija, posebno početkom vakcinisanja, a sve drugo se vratiti na staro slavno stanje, kad se sve mere ublaže. Tako će i vuk biti sit, i ovce na broju, na distanci od realnosti i zdravog razuma.

D. Nikoletić, tekst za nedeljnik ''NIN''