Tepić i Zelenović bi mogli da povedu opoziciju



U opštem rasulu u kojem se trenutno nalazi srpska opozicija i u jeku priče o nalaženju novog Vojislava Koštunice koji bi mogao da je povede, jedine dve osobe koje za sobom ne vuku lance starih afera i svojim političkim potezima ubiraju simpatije građana jesu potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović. Poznavaoci prilika, analitičari i istraživači, za Nova.rs kažu da ovaj politički par trenutno predstavlja najvidljivija i najborbenija lica opozicije, koja ne nose veliki balast prošlosti na leđima, te bi stoga morali da imaju važna mesta u opozicionim redovima.

Mariniku Tepić javnost je prihvatila kao najborbeniju poslanicu, koja se nije libila da ispred mikrofona otvoreno govori o raznim aferama vlasti i njihovih saradnika, iako je zbog britkog jezika često bila na meti raznih napada i pretnji. Ostaće upameni grafiti širom Beograda “Marinika shvati, nećemo stati”, kojom se direktno aludiralo na ugrožavanje njenog života, a slične pretnje stigle su i od poslanika SNS Vladimira Đukanovića, koji je svoje reči sa Tvitera morao da objašnjava na sudu. Simpatije građana Tepićeva je dobila i zato što se uvek nalazi u prvim borbenim redovima svih demonstracija i protesta u poslednjih nekoliko godina, češće od bilo kojeg muškarca iz opozicije.

Sa druge strane, Zelenović je šarmirao građane Srbije kao gradonačelnik Šapca koji dugo drži jednu od poslednjih odstupnica naprednjačkoj vlasti. Smiren i odmeren, bez teških reči i nadmenog stava, dopao se ljudima i van šabačkog okruga. Kao plus mu se beležila i spremnost da se povuče iz bojkota izbora i samostalno izađe na crtu SNS u Šapcu. Sada najavljuje ulazak u novu ujedinjenu DS sa predsednikom ove stranke Zoranom Lutovcem, čime se nazire ideja otklona od isključivo lokalne politike i ulazak u veći ring nacionalne.

Borbenost kao zajednička crta

Programski direktor Cesida Bojan Klačar za Nova.rs kaže da je veliki propust opozicije što već nije uradila jedno takvo istraživanje, u kojem bi se izmerili rejtinzi političara, pogotovu onih koji ne vuku repove za sobom.

“Trebalo je da se istraži koje stranke donose opoziciji taj sinergetski efekat koji Savez sa Srbiju definitivno nije imao i koji je jedan potpuni promašaj. U njemu je svaka stranka radila za sebe, sinergije nije bilo. Pored toga trebalo je izmeriti rejtinge svih političara, pa i ovih dvoje o kojima pričamo, koji evidentno imaju ključnu prednost u odnosu na neka druga lica iz opozicije”, navodi Klačar i dodaje da je važan epitet koji nose i Tepić i Zelenović borbenost:

“Marinika je svakako jedno od najvidljivijih lica opozicije, dugo je u parlamentu i očigledno nema strahova da izrazi svoje mišljenje. Zelenović je zapravo jedan od retkih političara u Srbiji koji je u igri. On je sam osvojio više nego dobar rezultat u direktnoj borbi sa SNS, u opoziciji nema onih koji se mogu time pohvaliti. Znači ima svoje glasače.

Sličnog je mišljenja i Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku.

Treba ih gurati u prvi plan 

“Marinika Tepić i Nebojša Zelenović svakako jesu među najeminentnijim političarima iz opozicije, oboje su stranački ljudi sa iskustvom u politici, nisu obeleženi aferama i dokazali su se na terenu. Ona kao poslanica, on kao gradonačelnik. Nema sumnje da bi bili pravo osveženje i da bi takve ljude trebalo gurati u prvi plan, umesto lidera opozicionih stranka koji su prilično omraženi u narodu”, kaže Popović.

Mišljenja je, ipak, da će opozicija tek procenjivati svoje članove, a da je na Tepićevoj i Zelenoviću da rade na širenju simpatija glasača.

“Oni jesu na dobrom putu, ali uopšte ne sumnjam da će ako ozbiljnije krenu u politiku biti upleteni u razne afere i prljavštine. Pitanje je da li su spremni na to i koliko mogu da izdrže”, zaključuje Popović.

Izvor: Nova.rs