“Ostala sam bez posla, jer nemam člansku kartu SNS”



Marija Cvetanović, master psiholog, do nedavno zaposlena u osnovnoj školi Branko Radičević u Brestovcu, za portal Nova.rs ističe da posle gotovo četiri godine rada na određeno nije prošla na konkrusu za stalno zaposlenje u ovoj obrazovnoj ustanovi. Umesto nje, primljena je druga kandidatkinja koja, kako navodi Cvetanović, poseduje člansku kartu Srpske napredne stranke.

“Radila sam u toj školi od 1. novembra 2016. godine. Zbog zabrane zapošljavanja, morala sam da obnavljam ugovor na određeno vreme za svaku školsku godinu. Početkom ove godine došlo je do ukidanja zabrane zapošljavanja za moje radno mesto i školi se otvorila mogućnost da raspiše konkurs”, započinje svoju priču naša sagovornica.

Kako navodi, konkrus je raspisan 3. juna, a njega su se prijavile četiri kandidatkinje, dok su u uži izbor ušli ona i još jedna ženska osoba, za koju, kako tvrdi, poseduje člansku kartu vladajuće stranke – SNS.

“Oni su doneli odluku 28. jula i izabrali su moju protivkandidatkinju. Međutim, izostalo je obrazloženje zašto je ona bolji izbor od mene”, navodi Cvetanović.

Zbog ovakve situacije, naša sagovornica kaže da je uputila žalbu direktoru škole Marku Ranđeloviću, koji joj je potvrdio da je “neko naredio” da zaposli njenu protivkandidatkinju.

“Imam veću prosečnu ocenu na osnovnim studijama od nje i godinu dana edukacija. Ništa se to ne računa, samo se vrednuje stranačka knjižica. To znam po tome što mi je direktor lično potvrdio da je to razlog njenog zaposlenja”, navodi Cvetanović.

Tim povdom, Portal Nova.rs je kontaktirao Ranđelovića, koji je istakao da je postupak prijema kandidata sproveden u skladu sa zakonskim propisima.

“Komisija za sprovođenje konkursa je donela rešenje o izboru drugi kandidatkinje, navodeći da ista ispunjava sve uslove iz ZOSOV i konkursa, tako da bilo koja izjava da je bilo urgencija van ustanove ili bilo koje druge vrste je apsolutno neosnovana i netačna, i ne bih da komentarišem takva nagađanja. Кandidati koji nisu izabrani na konkursu, ukoliko smatraju da su im neka prava povređena u toku postupka, imaju pravo na sve raspoložive pravne lekove”, naveo je on.

“Obraćala sam se Ministarstvu prosvete”

Cvetanović navodi da se povodom ovog slučaja obraćala i pomoćniku ministra prosvete Milanu Pašiću, kojem je upoznala sa čitavim slučajem.

“On mi je odgovorio da će on lično da pozove direktora kako bi ga pitao iz kog razloga je došlo do ovakve situacije i da će pozvati inspekciju da reaguje. Međutim, kad sam se jednom prilikom čula sa njegovom sekretaricom, meni je rečeno da on to ima ubeležno u podsetniku da treba da reaguje, ali još uvek nemam povratne informacije iz Ministarstva prosvete”, objašnjava naša sagovornica.

Portal Nova.rs pokušao je da kontaktira Milana Pašića, koji je naveo da pomenute informacije nisu tačne, te da ga ubuduće ne kontaktiramo lično.

“Nažalost informacije koje vi imate nisu istinite. Molim vas da se ubuduće za sva pitanja obratite preko PR službe, a ne lično. Mislim da to nije profesionalan način komunikacije”, odgovorio je Pašić.

Izvor: Nova.rs