Vrdnik za 5.520 €: Leto u Srbiji skuplje nego na Maldivima



Iznajmljivanje sobe za dve osobe na nedelju dana u Hostelu Guča po ceni od 1.670 evra, podiglo je u javnosti veliku "prašinu", nakon čega je ova ponuda, ali i neke slične njoj, povučena sa sajta booking.com. Međutim, primeri bahato visokih cena smeštaja po Srbiji još uvek postoje, pa je tako moguće da se na nedelju dana rezerviše studio za dve osobe na Kopaoniku po ceni od čak 3500 evra - koliko košta aranžman za tri osobe na Maldivima.

Bilo da u Studiju “Darko” na Kopaoniku hoćete da iznajmite skromnu sobu za dve, tri, četiri ili pet osoba, ovo “zadovoljstvo” će vas za nedelju dana koštati ni manje ni više nego 3.500 evra. Za ovaj novac dobićete privatno kupatilo, parking i čak internet, dok doručak kao opcija ne postoji.

Ukoliko u džepu imate ovu sumu novca, jeftinija alternativa bi mogli da vam budu, ni manje ni više nego “Maldivi”. Sudeći prema ponudama naših turističkih agencija, prevoz i smeštaj na ovom rajskom ostrvu u hotelu sa tri zvezdice na bazi punog pansiona iznosi nešto više od 1.200 evra po osobi.

Osim toga, letovanje za dve osobe u Egiptu za deset dana, koje uključuje avionski prevoz i hotelski smeštaj na bazi all inclusive može se naći  po ceni od oko 1100 evra.

Ukoliko imate višak novca i želite da ostanete baš u Srbiji, u Vrdniku možete na nedelju dana da iznajmite vilu sa bazenom za osam osoba, po sniženoj ceni od 5.520 evra (puna cena je bila 5.608 evra).

Još jedan primer bahatosti je, zaključujući po fotografijama, više nego skorman smeštaj u kući Tomašević, gde najam sobe sa jednim zasebnim i jednim francuskim ležajem na nedelju dana sa taksama staje 1.013 evra.

Podsetimo, nakon što se u medijima i na društvenim mrežama dosta polemisalo o smeštaju za 1.670 evra u Hostelu Guča, od vlasnika je stigao odgovor u kom su za sve optužili agenciju sa kojom su do prošle godine imali ugovor.

“Dragačevci su gostoprimljivi ljudi koji svakog gosta dočekaju kao rod rođeni. Nikad nismo izdali skuplje od 2.000 dinara, a uz to vrlo često su kao dodatak išli doručak, kafa i domaća rakija, kako običaji nalažu”, rekla je vlasnica ovog hostela Verica Ječmenić.

Mogućnost rezervacije je zatim onemogućena, a sa booking.com je nestala i kuća sa “bazenom” u okolini Novog Sada, u naselju Stepanovićevo.

Ovaj smeštaj oko koga je takođe vođena polemika na Tviteru, iznajmljivan je na nedelju dana po ceni od 1.600 evra. Iako je u pitanju kuća sa dva kupatila, u kojoj bi moglo da odsedne sedam osoba – manji, plitak, montažni bazen u selu Stepanovićevo bi teško mogao da od ovog smeštaja napravi oazu za letnji odomor vrednu tih para.

Nenad Blagojević, autor emisije “Priče sa dušom” u jutarnjem progradu “Probudi se” na televiziji Nova S ocenio je da su da ovakve ponude nisu reprezentativne.

“Na terenu se dešava da je velika potražnja i svakog dana me zovu telefon. Mislim da je reč o svojevrsnom piku, kao što je to bilo što se tiče koronavirusa, mislim da ove cene koje su ovako poraste nisu pravo stanje na tržištu, da je to možda jedan deo onih kojih se bave turizmom, koji žele to da iskoriste. To nisu pravi turistički radnici, koji vode turizam ove zemlje”, rekao je Blagojević.

Izvor: Nova.rs