Vučić: I epidemiološka i ekonomska situacija u Srbiji bolja nego u Evropi



Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je epidemiološka situacija u Srbiji bolja nego u regionu, Evropi i svetu, ali da je i dalje potreban oprez.

Vučić je za TV Prva rekao da je situacija pre 20 dana bila mnogo lošija, a da sada nema velikog pritiska na bolnice.

On je naveo da je procenat novozaraženih jutros nešto manji nego juče.

"Moramo da nastavimo da budemo oprezni i da živimo sa tom opakom bolešću, ali i da nastavimo da radimo", rekao je Vučić.

Kazao je i da će bespovratnu pomoć gradskim hotelima od 350 evra po krevetu i 150 evra po sobi, uskoro dobiti i "hoteli u manjim mestima".

"(Beogradski hotel) 'Kraun plaza' ima 400 ili 500 kreveta, to je oko 350 hiljada evra. Pretpostavljam da su njihovi gubici nešto veći. Nema potrebe da to radimo s banjama ili planinskim centrima, obzirom da je njima poseta uvećana", rekao je Vučić TV Prva.

Vučić je izeo da ga zabrinjava stanje u pojedinim lokalnim samoupravama, poput Kragujevca, koje će zbog manjih prihoda morati da preispitaju rashode.

Iako je rekao da Beograd nema tih problema, ocenio da je "strahovito (ekonomski) jak", ali da će i glavni grad morati da planira smanjenje deficita.

Rekao je da je Srbiji najmanje porastao javni dug u Evropi, navodeći primere Francuske i Španije i država regiona, a i da će Srbija imati bolje rezultate od "skoro svih evropskih zemalja".

Verovatno će biti problema u Nacionalnoj službi za zapošljavanje i u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje zbog manje naplate poreza, kazao je predsednik.

Govoreći o predstojećoj jeseni, kada neki predviđaju ekonomsku krizu, Vučić je rekao da će u Srbiji biti lakše nego u nekim zemljama koje će od Evropske unije dobiti 40 milijardi evra.

Dodao je da Srbiju očekuju novčani paketi iz Evropske unije koji će "dodatno da Srbiju pojačaju i pomogne da ekonomija bude snažnija i jača" te je zahvalio poreskim obeznicima EU.

Srpski stručnjaci će reći koja je vakcina dobra

Govoreći o vakcinama protiv kovida-19, Vučić je rekao da se Srbija trudi da nabavi i evropsku i rusku i kinesku vakcinu i naveo da njega ne interesuje koju će vakcinu on lično da primi i da čeka da srpski stručnjaci, pomenuvši pritom epidemiologe Predraga Kona i Dariju Kisić Tepavčević i ministra zdravlja Zlatibora Lončara, da kažu koja je dobra i da će on prvi primiti tu vakcinu.

On je rekao da veruje lekarima i da očekuje da će vakcine biti u naredna tri meseca.

Izvor: FoNet, N1 Beograd