Aktivista sa gas maskom i u studiju N1: U Smederevu se sprovodi eko terorizam



Pod sloganom "Za svu decu", 22. jula građani Smedereva okupili su se na protestu zbog zagađenja vazduha u tom gradu. Lokalno udruženje građana "Tvrđava" blokiralo je smederevski kej i obližnju prugu, a Nikola Kolja Krstić iz tog pokreta se u Novom danu TV N1 pojavio u punoj zaštitnoj opremi sa sve gas maskom.

"Ovo je nažalost smederevska kolekcija 'leto 2020' sa kojom živimo svaki dan. Nama padaju čelični opiljci na glavu, padaju nam crna i crvena prašina. I ja, nažalost, moram da glumim ovde budalu, i dolazim ovde kao iz Černobilja, ali morate da shtvatite sa čim se mi suočavamo", kazao je Krstić.

A suočavaju se, kako je istakao, sa crnim oblacima koji prekrivaju grad. Reč je o, kako je objasnio, rudnoj prašini koja ne može da se lako spere s ruku, i koja je kancerogena.

"Od 2016. kad je kineski investitor došao (u Železaru), u Smederevu zbog rasta kapaciteta proizvodnje imamo ogromno zagađenje. Ljudi suše veš u plastenicima, u dečijim sobama se na laminatu skuplja čelična prašina", upozorio je Krstić.

Stoga su, kako je naveo, organizatori protesta kineksa kompanija HBIS i država koja dozvoljava da se zakon krši.

"Mi ne želimo da se fabrika zatvori, želimo da radi. I ne nasedamo na te spinove da smo protiv radnika, i protiv Srbije", rekao je Krstić ocenjujući da je sramotno saopštenje ministarke infrastrukture Zorane Mihajlović koja ekološke aktiviste naziva nasilnicima i politički instruisanim ljudima.

"Ministarka se svrstava na stranu kineskog investitora. Njoj je očigledno bitniji profit od zdravlja ljudi", kazao je Krstić.

Rekao je i da zagađenje putuje vrlo brzo, i da je Smederevo na samo 50 km od Beograda, zbog čega crna prašina nije samo lokalni problem, već problem cele Srbije.

Krstić kaže da se u Smederevu okupila "cela ekološki svesna Srbija". U gostovanju na N1 pre protesta, najavio je da će na smederevskom keju, u blizini luke gde se vrši pretovar nekvalitetne rude, protest biti miran, kao i da će aktivisti blokirati prugu koja od luke vodi ka Železari.

Inspektor, prema Krstićevim rečima, jeste reagovao, ali tako što je zabranio pretovar rude noću, a dozvolio daljnu zbog navodno boljih atmosferskih uslova. No, time problem građana Smedereva nikako nije rešen, jer crni oblak nad gradom i dalje postoji, istakao je gost Novog dana.

"Situacija je mnogo pre bila loša, i za vreme američkog investitora. Međutim, oni su poštovali neki minimum ekoloških standarda, i tada nismo imali ovakve scene. Sada, sa dolaskom kineskog investitora, pričamo o potpunoj ekološkoj katastrofi, ja to zovem eko terorizam", naveo je Krstić.

Najavio je i da će aktivisti udruženja "Tvrđava" u narednih 15 do 20 dana podneti tužbu protiv kompanije HBIS, a paralelno će vršiti pritisak na državu da počne da radi svoj posao, i na tužilaštvo koje, kako je rekao, spava, a po službenoj dužnosti bi trebalo da reaguje zbog zagađenja.

Izvor: N1 Beograd, Beta