ZORAN KESIĆ i ekipa Njuz.neta - Dve revolucionarne ideje jednog Gorana



Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a, kolumna za nedeljnik ''NIN'', 30.7.2020.

Vesić tvrdi da skupim džipovima država pokazuje autoritet. Pa, ako je za autoritet bitna samo veličina vozila, zašto nije kupio kombajne? Ili tenkove? E, tad bi se beogradske ulice tresle od autoriteta! A lakše bi se i promenila imena ulica koja asociraju na bivšu zajedničku državu

Taman smo malo zaboravili na Gorana Vesića, a nadali smo se da je i on zaboravio na nas. Jer kad god se Vesić seti građana prestonice, to se ne završi dobro. Nešto mu krene iz stomaka, najedi se, naljuti se i dobije želju da nas kazni.

Zbog čega? Birajte. Dočekamo na nož svaku njegovu revolucionarnu zamisao, stalno se nešto bunimo, nikako da mu zaboravimo da je preletač, a nismo se baš nešto proslavili ni podrškom vladajućoj stranci na izborima.

Ovog puta pripremio je Goran građanima čak dva zanimljiva iznenađenja, jedno iz domena automobilizma, a drugo iz domena nacionalizma.

Goran je, naime, odlučio... dobro, odlučio... saopštio nam nečiju odluku da komunalnu miliciju opremi najsavremenijim, preskupim džipovima marke lend rover. Oni bi trebalo, bar kako Goran kaže, da pomoću posebne opreme efikasno snimaju bahate vozače i omoguće da se takvi adekvatno kazne. Goran, međutim, takođe smatra da će država pomoću ovih opasnih džipova da pokaže autoritet.

„Ova vozila su nabavljena zato što ta vozila omogućavaju da se pokaže autoritet države. Na kraju krajeva, najveći broj vozila koja se bahato parkiraju su džipovi, audiji i be-em-vei. Nećemo na njih da idemo trotinetima, nego ćemo lepo da idemo na njih vozilima koja će pokazati kolika je snaga države“, naveo je Goran.

Hajde da za trenutak uzmemo ovu Goranovu tvrdnju kao tačnu. Zašto ne bismo, ako već veličinom vozila pokazujemo autoritet države, uzeli na primer kombajne? Ili tenkove? Zamislite njih na ulicama grada. Zar onda autoritet ne bi bio veći? Zašto Vesić štedi na autoritetu? Dobro, štedi... džipove smo platili 300 miliona dinara... ali to je ništa! Trebalo je da kupimo gomilu tenkova i kombajna za bar 600 miliona, pa da vidiš šta je autoritet! Beogradske ulice bi se tresle od autoriteta!

Pošto smo kupili samo džipove, možda bismo autoritet mogli malo da pojačamo ako bi se prema bahatim vozačima odmah zauzeo oštar stav. Kad god, recimo, komunalna milicija snimi bahatog vozača, ona bi mogla snimke da šalje direktno bombarderima koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić namerio da kupi, a oni bi potom izvršili paljbu po nepropisno parkiranim vozilima.

Drugo Goranovo iznenađenje građanima vezano je za nacionalizam. Goran je, naime, najavio da će biti promenjena imena svih beogradskih ulica koje nose neke jugoslovenske nazive. Trebalo bi, dakle, promeniti imena ulica koje se, kako je rekao, zovu „po sredinama u kojima bilo šta što dolazi iz Srbije nije dobrodošlo“.

Pretpostavljamo da ih, logično, treba promeniti u imena koja simbolizuju nešto gde su Srbi dobrodošliji, mada je veliko pitanje gde smo sada uopšte dobrodošli kada gotovo nigde ne možemo da otputujemo i kada nas raširenih ruku dočekuju još jedino u Egiptu, Turskoj i još nekoliko zemalja. Ko zna, možda u narednom periodu osvanu novi nazivi gradskih toponima kao što su Bulevar antalijskog olinkluziva, Ulica egipatske četiri zvezdice ili Avenija Erdogan. Da li bi vas to iznenadilo od osobe koja misli da se državni autoritet pokazuje veličinom vozila? Nas ne bi.