Basara: Opoziciji ne može da pomogne ni Bog, a ne Tadić



"Srpsku opoziciju ne može ni Bog da ujedini, a pogotovu ne Boris Tadić. Da bi se bilo ko ili bilo šta ujedinilo mora da ima neku ideju oko čega će se ujediniti, a ja ne vidim da Boris Tadić uopšte ima ideju, ali ni ovi koje je pozvao u ujedinjenje", rekao je pisac Svetislav Basara povodom priča o novom okupljanju opozicije na koje je prethodnih dana pozvao bivši predsednik Srbije.

“Srušiti Vučića nije ideja to je namera, nezadovoljstvo jednim poretkom bez ideje kakav će poredak da zameni taj poredak. Tako da se tu radi nešto čemu nedostaje mnogo etapa. Smeniti Vučića je proces koji traži etape, a rušenje je cilj koji je završetak nekog procesa. A taj proces se godinama već ne vidi u opoziciji. Tadić i ostali iz opozicije godinama ne razvijaju nikakve tehnike za ostvarenje tog cilja. On se može ostvariti na dva načina. Prvi je na izborima, to je najlakši i najbolji način, a drugi je nasilnim putem. Koliko vidim ne rade ni na jednom ni na drugom”, ocenio je Basara u “Probudi se” na televiziji Nova. S. 

Govoreći o potrebi za novim licima na političkoj sceni Srbije, Basara kaže da je to jedan mit koji ne postoji nigde u svetu.

“Svuda su političari garniture dok fizički ne nestanu sa lica sveta. Pogledajmo u svim zemljama, niko nije od juče u politici, nigde se na tri ili četiri godine ne pojavljuju nova lica. Ono što nedostaje nije novo lice, nego nova politika. Čak ne ni nova politika, nego efikasna politika, koja će biti kvalitativno različita od politike Aleksandra Vučića. Tadić nije izgubio od Nikolića, nego je izvojevao pobedu Nikolića. On je pod raznoraznim uticajima ili iz lenjosti lepo vratio tokove stvarnosti pod okrilje populizma. On je radio isto što i Vučić, samo na jedan finiji način. Količina bedastoća i gluposti koje je pravio Tadić bile su daleko manje od ovih, ali ih je bilo”, ocenio je Basara.

Napitanje da li u Srbiji može da se primeni takozvani “crnogorski model”, Basara kaže da je to samo još jedan od apsurda.  

“Tako smo videli žute prsluke u Francuskoj, pa je krenula ideja onih protesta, nesuvislih inače. Neprestano imitiranje. Abazović i Bečić se nisu pojavili sad na izborima, nego smo mi čuli za njih sad kad su pobedili. Oni nisu nikakva nova lica, relativno jesu mladi , ali nisu ništa novo i za razliku od ovih ovde imaju politiku. I različita je od one koja je bila vladajuća”, zaključio je Basara.