Brakus: Radio Laguna se prodaje čoveku koji je kulturno unazadio srpski narod



Jedan od voditelja emisije "Obavezno-Neobavezno" Igor Brakus i novinar Nedim Sejdinović za N1 su komentarisali poslednja dešavanja u medijima u Srbiji, kao i odluku Brakusa i Smiljana Banjca da zbog najavljene akvizicije frekvencije Radija Laguna napuste taj posao. "Ne želimo da učestvujemo u bilo čemu što može da nas poveže sa likom i delom vlasnika Pinka Željka Mitrovića", kaže Brakus. Nedimović: "Imperija Pink razorila ovo društvo".

"Nama je naš gazda, vlasnik i direktor Lagune saopštio u petak na kolegijumu da je dogovorio biznis aranžman sa Željkom Mitrovićem da on otkupi pravo na korišćenje frekvencije na kojoj će on emitovati nekakav svoj novi radio. To nam je predstavljeno kao biznis aranžman i mi nemamo ništa protiv toga da neko proda nešto što je sam napravio, ali problematično je to što se jedan takav radio zapravo prodaje čoveku koga ne poznajemo i ne bi voleli nikada da ga upoznamo i koji je unazadio kulturno ceo srpski narod. To mislimo o postupcima Mitrovića i ne želimo da učestvujemo u bilo čemu što bi moglo da nas poveže sa njegovim likom i delom", rekao je Brakus.

Sejdinović je pozdravio odluku kolega da po informaciji da Željko Mitrović preuzeti frekvenciju napuste radna mesta i pošalju društvu snažnu poruku da neće da imaju ništa sa Željkom Mitrovićem i svime što simbolizuje njegova imperija Pink, koja je, ocenio je, "razorila ovo društvo".

Ukazao je i da kodeks novinara Srbije poziva novinare koji imaju sumnju da će biti prinuđeni da krše kodeks, da javno upozore javnost na to da je "ovo dobar primer".

On je ocenio da akvizicija Radija Laguna ima dva cilja - da utiša glasove sa tog radija i sa druge strane da se proširi Pink imperija i naprednjački monopol nad našom medijskom scenom.

Sejdinović je naglasio da Pink i njegovi novinari svakodnevno krše novinarske kodekse i dodao da mu je žao što nema više kolega koje imaju hrabrosti da se odupru onima koji urušavaju medijske slobode.

Brakus je naglasio da otkad rade emisiju "Obavezno-neobavezno", nisu imali nikakvu vrstu cenzure i da im je vlasnik radija Dejan Papić davao slobodu da rade šta žele.

"Ne znam da li je to razlog za akviziciju, vlasnik nam je rekao da je isključivo poslovni odnos bio u pitanju", istakao je Brakus.

Dodao je i da ne vidi alternativu na srpskoj medijskoj sceni niti radio stanicu koja bi htela program kakav su on i Banjac radili, jer većina radio stanica ne sme da pisne o onome šta se u zemlji dešava.

Sa druge strane, kaže da se u medijima potencira priča vezana za popularni voditeljski par i njihov otkaz na jednoj televiziji.

"Na te probleme se drugačije gleda od Smiljana i mene - mi smo besmisleni likovi", ocenjuje.

Upitan da li se na osnovu primera tog voditeljskog para često čuje rečenica da problem novinarstva nije u slobodi već u ceni, Sejdinović ističe da se u kodeksu novinara ne spominje cena - već rad u javnom ineteresu.

"Povodom tog otkaza, kolegama želim svaku sreću, ali svi su svesni da njihov rad nije bio po visoko profesionalnim standardima", rekao je Sejdinović.

On je pozvao međunarodne organizacije i fondacije koje ovde deluju da podrže nezavisne medije i otvore prostor za ljude koji ostaju bez posla.

"Smiljan i ja u ovoj priči realno smo nebitni, snaći ćemo se mi - možemo da konobarišemo, ali veći problem je što nestaje radio koji je bio bastion nekog zdravog razuma, koji je nosio tekovinu starog B92 i okupio ljude koji su dejstovovali kao tim... Svi koji su kreirali program u njega su uneli nešto svoje autentično, kulturno", rekao je Brakus.

Na pitanje da li zaista postoji podela na režimske i opozicione medije u Srbiji, Sejdinović kaže: "Ja nekako ne verujem u tu podelu koja je zapravo na neki način podstaknuta od strane vlasti...Vidim veliki broj medija koji se nalaze u orbiti interesa vladajuće stranke, koji krše kodekse, a ono što kaže kodeks novinara je da oni koji ne poštuju etička pravila ne zasluuju podršku novinarskih udruženja i na taj način su isključeni iz grupacije koja radi profesionalno svoj posao. Sa druge strane vidim jedan mali broj medija koji su po mom dubokom uverenju uz određene propuste, mediji koji drže do novinarskog kodeksa, kulture dijaloga i slično".

Ukazao je i da često ne postoji dijalog ne zato što nezavisni mediji ne žele već što predstavnici vlasti odbijaju da učestvuju u takvim emisijama.

"Vidim podelu na režimske i sa druge strane - koliko god bio izlizan taj izraz - nezavisne ili profesionalne medije", rekao je Sejdinović.

Brakus je naglasio da je najveći problem društva to što je ekstremno podeljeno, a za to je najviše kriva vlast koja poseduje sve nacionalne frekvencije i podstiče taj način ophođenja prema ljudima koji su vam kao protivnici.

"Ako može neko da dođe i ispred firme radi ono što je juče radio radnik obezbeđenja novinarima N1, ako se to sve dozvoljava, mi smo duboko podeljeno društvo", rekao je Brakus.

Ocenio je i da u Srbiji, ako iznesete istinu bilo kakvu, automatski dobijate etiketu da ste opozicioni. "Mene zovu žuti Brakus ne znam koliko dugo".

Sejdinović kaže da je u jednom periodu bio aktivan učesnik pregovora medijskih udruženja i Vlade i da su u svim razgovorima isticali da vlast mora da prestane sa stvaranjem atmosfere nasilja u društvu, jer to ugrožava sve građanare pa i novinare koji su na prvoj liniji fronta.

"Živimo u društvu u kom je vlast toliko antagonizovala ljude i ovaj incident sa ekipom N1 proizvod je takve jedne atmosfere", ocenio je Sejdinović.

Izvor: N1 Beograd