Bukti rat između Vučića i Stefanovića zbog slučaja Kontić



Najnoviji slučaj brutalnog prebijanja mladića u Novom Sadu, za koje se sumnjiči nasilnik Ivan Kontić, dodao je još varnica na vatru koja tinja u SNS mesecima unazad - između Aleksandra Vučića i ministra policije Nebojše Stefanovića. Da je upravo ovaj slučaj novi kamen spoticanja na relaciji Vučić - Stefanović otkrila je potpredsednica Stranke Slobode i pravde Marinika Tepić, govoreći o pokušaju zataškavanja pravih podataka u istrazi, o čemu je govorila danas ispred Ministrastva unutrašnjih poslova.

“U ovom slučaju na delu je sukob klanova unutar Srpske napredne stranke, odnosno Andreja Vučića s jedne i Nebojše Stefanovića s druge strane. U svemu ćete prepoznati rukopis Andreja Vučića, rukopis kumova Zvonka i Milana, rukopis navijača, rukopis kladioničara, ali i rukopis Nebojše Stefanovića i Vladimira Rebića koji se pomalo između sebe bore preko načelnika policijskih uprava u Srbiji”, navela je Tepić i u prilog tezi da se ceo slučaj zataškava, pokazala dve službene beleške iz policije o slučaju prebijanja koje se 24. avgusta dogodilo u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu.

Da između predsednika stranke i njegovog rođenog brata Andreja sa jedne i Nebojše Stefanovića sa druge strane, mesecima unazad nije sve u redu, govore i informacije su koje su sporadično curele u javnost. Stefanović je u samo nekoliko meseci od jednog od najbližih Vučićevih saradnika, postao persona non grata…

Ako je verovati šturim podacima koje su se ovom prilikom mogli saznati, sukob je krenuo u trenutku kada Nebojša Stefanović, po povratku iz Amerike u maju prošle godine, donosi odluku da smeni državnu sekretarku Ministarstva unutrašnjih poslova Dijanu Hrkalović. Ova odluka je usledila nakon nekoliko minusa sekretarke. Najpre se Hrkalović pojavila u Lučanima na dan izbora bez znanja ministra, zbog čega je navodno ponudio ostavku, koju je tada Vučić odbio. Povezanost Dijane Hrkalović sa ubijenim Aleksandrom Stankovićem zvanim Sale Mutavi, doprinelo je odluci Stefanovića da je smeni, pogotovu nakon posete Americi, gde je ovakav nalog navodno dobio od FBI i DEA.

Kako Hrkalović važi za osobu koja uživa veliko poverenje Aleksandra Vučića, njena smena je bila prva kapisla, od koje će se kasnije rasplamsati vatra.

Do većeg raskoraka između Vučića i Stefanovića dolazi u trenutku kada u javnost dospevaju afera Krušik i informacije da otac Nebojše Stefanovića, Branko, ima izvesnu ulogu u kupovini oružja.

Da podsetimo, aferu “Krušik” je otkrio uzbunjivač Aleksandar Obradović. Ona je iz korena uzdrmala srpsku javnost, a vest se brzinom svetlosti prenela u svet, pa je i Špigl pisao o ovom slučaju:

“Državna kompanija Krušik koja proizvodi artiljerijske granate, mine i rakete, prodavala je oružje po veoma niskoj ceni privatnoj kompaniji za trgovinu oružjem GIM od 2017. godine. GIM je potom to oružje prodavao u inostranstvu, uz veliku zaradu. Jedan od posrednika u tim dogovorima bio je, kako se navodi, Branko Stefanović, koji je radio kao pravni savetnik za GIM. Preko njega postoji direktna veza s vladom, pošto je Stefanovićev sin Nebojša aktuelni ministar unutrašnjih poslova”, stoji u tekstu.

Vučić upetljan u aferu 

Vučić se našao u vrlo nezgodnoj situaciji, jer je bio prinuđen da objašnjava o vezama dvojice Stefanovića sa trgovinom oružja. Tako je početkom novembra u emisiji “Upitnik” na RTS-u izjavio kako je ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću rekao da će – ako su on ili njegov otac Branko Stefanović uradili nešto protivzakonito, morati da odgovaraju pred zakonom. Predsednik je tom prilikom istakao da su i on i Stefanović spremni da idu na poligraf.

Deset dana kasnije, Vučić se ispravio rekavši da je pitao Nebojšu Stefanovića šta mu je otac u GIM-u, a iz njegovog odgovora “ništa” zaključio da je običan zaposleni. Ipak, upitan da prokomentariše dokument koji pokazuje da je Branko Stefanović bio ispred GIM-a u Krušiku, Vučić je kazao da to ništa ne dokazuje i da ne zna gde je tada bio Stefanović “jer mu nije ni otac ni majka”.

O jazu između dvojice dojučerašnjih bliskih saradnika, koji je postajao sve veći, govori i to što se Nebojša Stefanović nije nalazio na listi SNS na prethodnim izborima, a na pobedničko slavlje je došao na samom kraju, tako da ga nema na fotografijama sa stranačkim kolegama.

Dve struje 

Njegovo odsustvo sa proslave je još više raspirilo priče o dve struje u SNS, jednoj koju predvodi Vučić i drugu na čijem se čelu nalazi Stefanović.

Te večeri je na pitanje novinara gde je Nebojša Stefanović, pošto je očigledno da ga nema u društvu stranačkog vrha na proslavi pobede, Vučić odgovorio da se “niko ne sekira i da je Nebojša u gradskom štabu jer tamo ima neke obaveze”.

U međuvremenu, činilo se da su se strasti smirile, međutim, novi slučaj u kojem se ponovo pod znak pitanja dovela efikasnost policije, a o čemu je javnost obavestila Marinika Tepić, izgleda je samo rasplamsalo stari sukob. Najbolju sliku o odnosu dvojice političara, svakako će dati novi sastav Vlade, odnosno hoće li Stefanović ostati ministar…

Izvor: Nova.rs