Milorad Šušnjić: Od perača vozila do načelnika PU Novi Sad



Načelnika PU Novi Sad Milorada Šušnjića, koji je prema pisanju medija smenjen početkom septembra praktično u tajnosti, na toj funkciji pratile su razne kontroverze, među kojima je i ta da je, bez znanja nadležnih, čak i naložio prismotru gradonačelnika Miloša Vučevića, zbog čega ova dvojica godinama ne razgovaraju.

Tokom njegovog mandata više od 30 policijskih inspektora je napustilo MUP jer nije htelo da radi sa Šušnjićem kao nadređenim.

“On je, po dolasku na čelo PU Novi Sad, sebi formirao praktično privatno odeljenje policije, koje je radilo šta im je volja. Mnogi od njih su, kao aktivni policajci, radili i kao pratnja i obezbeđenje navodnih biznismena, a vrhunac je bio kada je naredio praćenje gradonačelnika”, kaže izvor Nova.rs iz policije.

Nekadašnje Šušnjićeve kolege ističu da je on 2004. godine zbog krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti, odnosno pucanja na nekom slavlju, čak bio suspendovan i raspoređen na niže radno mesto. Tada je po kazni bio prebačen u policijsku garažu, zadužen za pranje službenih automobila.

“Nikada u istoriji policije se nije dogodilo da perač vozila i vulkanizer postane načelnik policije”, kaže naš sagovornik, napominjući kako ni u Subotici, gde je kasnije prebačen, Šušnjić nije ostavio zavidnu situaciju, a očigledno će na isti način završiti i vođenje novosadske policije.

Pored nerešenih pokušaja ubistava, postavljanja eksploziva pod automobile i sramnim prikrivanjem nasilničkog ponašanja svojih kolega, iza Šušnjića su ostala i tri nerešena ubistva. Pored ubistva Đorđa Zafirovića (37) i Željka Bulatovića (55) likvidiranih u sačekušama, nerešeno je i ubistvo vlasnika brojnih benzinskih pumpi, sportskih aviona, hotela Sajam Dragana Amidžića.

Ovaj nekadašnji otvoreni simpatizer lokalnog SNS ubijen je na parkingu u Sremskoj Kamenici, neposredno nakon što je sedeo u obližnjem kafiću. Ubica je u njega ispalio 11 hitaca iz automatskog oružja, negde oko 21 čas uveče. Uprkos tome što se parking nalazi kraj samog puta za Novi Sad i snimaka bezedonosnih kamera sa parkinga i obližnjih zgrada, ni ovo ubistvo nije rešeno.

I tada je, kao i u prethodnom zločinu, načelnik PU Milorad Šušnjić lično izašao na uviđaj i izjavio da “policija intezivno traga za počiniocima”.

Mnogi Šušnjićevi protivnici iz MUP su tada govorili da je upravo načelnik policije sedeo sa Amidžićem par minuta pre no što je ubijen, tvrdeći da je to razlog što pomenuti snimci sa mesta zločina, kao i Amidžićev ubica, nikada nisu pronađeni.

“Vrhunac” Šušnjićeve karijere odigrao se upravo tokom jula meseca, kada su njegovi policajci brutalno pretukli mladića ometenog u razvoju, prilikom protesta ispred Gradske kuće. Takođe, u međuvremenu je i njegov aktuelni zamenik Goran Radonjić osuđen prvostepeno zbog premlaćivanja osumnjičenog G. U., što su zabeležile kamere u zgradi policije.

Uprkos svemu tome, Milorad Šušnjić je 16. jula čak i unapređen u čin pukovnika policije.

Izvor: Nova.rs