Grenel demantovao da je Vučiću ponuđeno da prizna KosovoSpecijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Ričard Grenel demantovao je navode pojedinih medija, ali i ministra finansija Sinišu Malog, da je predsedniku Srbije uručen papir po kojem Srbija danas treba da prizna nezavisno Kosovo.

Na pitanje portala Nova.rs o tačnosti izjava ministra Malog i pisanja pojedinih medija o ponudi za priznanje nezavisnog Kosova, iz američkog Saveta za nacionalnu bezbednost su nam odgovorili tako što su nas uputili na tvit specijalnog izaslanika Grenela.

Naime, Grenel je na Tviteru napisao da “nije istina” da je Vučiću ponuđeno da prizna Kosovo.

Prethodno je “Blic” objavio da je “sve pripremljeno unapred” te da su “Albanci sve znali”.

Tu informaciju je potvrdio ministar finansija Siniša Mali koji je rekao da je na stolu u Beloj kući papir čija jedna tačka podrazumeva međusobno priznanje Srbije i Kosova, a da se na predsednika Vučića vrši ogroman pritisak.

“Dobili smo nikada gori papir od kada su krenuli pregovori sa Prištinom. Bilo je 16 tačaka na papiru, na stolu, od kojih 10 tačka podrazumeva međusobno priznanje“, rekao je Mali novinarima.

Rekao je da je predsednik Aleksandar Vučić, na osnovu obaveštajnih informacija, znao da neće biti samo ekonomske teme.

“Tačka 10 odnosi se na međusobno priznanje. Ima i ekonomskih tema i one koje se odnose na infrastrukturu, autoput, železnice, pomoći malim i srednjim preduzećima kako bi se podigla ekonomija celog region. Ogroman pritisak“, rekao je on.

Ranije danas, Grenel je naveo da ljudi na Kosovu i u Srbiji zaslužuju ekonomsku normalizaciju i šansu da stvore živu ekonomiju.

“Danas sam fokusiran na mlade ljude koji žele karijeru, dobar posao i vezu sa Zapadom. Čuo sam vas i snažno ću se zalagati za vas. Ostavimo politiku po strani”, napisao je Grenel na Tviteru, a povodom današnjih razgovora Beograda i Prištine u Vašingtonu.

Podsetimo, Aleksandar Vučić danas i sutra razgovaraće sa predsavnicima Prištine u Vašingtonu, a moguće je da će tim razgovorima prisustvovati i predsednik SAD Donald Tramp.

Izvor: Nova.rs