Irinej renovira vladičanski dvor i uništava kulturno dobroVladičanski dvor Eparhije bačke, u kojom stoluje episkop Irinej Bulović, dobio je novi izgled. Naime, umesto orginalnih pločica iz 1901. godine, koje su skinute i bačene, na ovaj objekat od nacionalnog značaja postavljene su pločice sa kompjuterski odštampanom šarom. Kako saznaje Nova.rs, iza ove ideje upravo stoji vladika Irinej, kojeg je u ovoj nameri podržao Pokrajinski sekretarijat za zaštitu spomenika kulture.

Rekonstrukcija vladičanskog dvora u Novom Sadu otpočeta je 2019. godine, a sudeći po fotografijama za sada je samo okončana sanacija zida ka Gradskoj biblioteci.

Na obnovljenom delu ove zgrade primećena je značajna razlika u odnosu na ono kako je Vladičanski dvor ranije izgledao – pločice koje su postavljene davne 1901. godine zamenile su nove sa kompjuterskom šarom.

“Ovo je skandal. Mi smo imali najave da će se ovo dogoditi, ali smo verovali smo da će gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture uspeti da spreči ovu nameru. Problem je što su vladika Irinej i njegovi saradnici zahtevali da se ovo uradi na ovaj način, a kasnije su dobili podršku i na višim instancama”, navodi izvor Nova.rs blizak Eparhiji bačkoj.


Ovu tvrdnju potvrđuju i pisanja novosadskih medija, gde se takođe navodi da je Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada zahtevao da ostanu stare pločice ostanu, međutim podršku vladiki Irineju u nameri da promeni izgled je pružio Pokrajinski zavod.

“U jednom momentu – nadzor nad radovima od Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture preuzeo je Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture. Tada je doneta odluka da se sa jednom privatnom firmom sklopi posao i uradi se nove keramičke oplate na kojima je odštampana šara po uzoru na originalnu”, navode izvori portala NSHronika.

Epilog priče: Stare keramičke pločice iz 1901. godine su bačene, a zamenile su ih nove, iako je to u suprotnosti sa načelima konzervatorske struke. Ukrasi su takođe zamenjeni novima, izlivenim od gipsa.

Izvor: Nova.rs