Nakon Božovićeve žalbe da je Martinović plagirao radove, nestali iz "Zbornika"



Iz naučnog časopisa Zbornik radova, koje objavljuje Pravni fakultet u Novom Sadu, izbačeni su tekstovi funkcionera Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića. Za N1 na Pravnom fakultetu kažu da je to odluka uredništva, a kako nezvanično saznajemo - Etička komisija je poništila naučne radove Martinovića, nakon žalbi bivšeg poslanika Demokratske stranke Balše Božovića, u kojima navodi da je Martinović plagirao pet od šest tekstova.

 Ukoliko želite da pročitate naučne tekstove Aleksandra Martinovića, visokog funkcionera Srpske napredne stranke, iz međunarodno priznatog Zbornika radova koji izdaje Pravni fakultet u Novom Sadu, to više ne možete da učinite. Pre dva dana su uklonjeni.

"Kada, pomažući Martinoviću, neko falsifikuje Zbornik, to znači da on apsolutno gubi svaki međunarodni ugled, to znači da svakome može da se dogodi da mu se ne prizna naučni rad ili da njegov naučni rad nema tu težinu kakvu je nekad imao, dok je taj Zbornik bio najugledniji u zemlji. Šta se dogodilo neko je izbrisao naučne radove iz Zbornika sa pravnog fakulteta... To je nečuveno", navodi nekadašnji poslanik Demokratske stranke u Skupštini Srbije, Balša Božović.

Izbrisalo je uredništvo ovog naučnog časopisa. Za N1 potvrdili su da su uklonili sve Martinovićeve radove osim jednog

"Uvidom u navedene naučne radove (od 2006 - 2009 godine), uredništvo Zbornika odlučilo je da u elektronskoj verziji Zbornika ostane jedan, prvi, rad koji bi se koristio za eventualne potrebe citiranja navoda iz tog, prvobitnog, rada", naveli su u odgovoru.

Na pitanje šta je razlog ovakvog poteza - nisu odgovorili. Međutim, indikativno je što je potez usledio odmah nakon žalbe nekadašnjeg narodnog poslanika Balše Božovića novosadskom Pravnom fakultetu u kojoj se navodi da je Martinović "čak šest puta objavio identičan naučni rad".

U odgovoru na žalbu komisija je navela da se Martinović nije odazvao njihovom pozivu da se o ovome izjasni. Takođe je zaključila da je Martinović svoje radove "falsifikovao između 2005. i 2009. godine", a da je Kodeks o akademskom ponašanju donet 2010. godine i da zbog toga "nema osnova za pokretanje postupka protiv njega".

"Znate kako, ukoliko kodeks nije postojao do 2010. nije baš moguće da je bilo normalno plagirati 2009, 2008, 2005. ili 2006. To vam ne daje za pravo. Ovako ispada da je on plagirao svoje radove na vreme, pa posle toga se to ne važi. Međutim, nije tako -  postoje zakoni u Srbiji. Ne može nijedan kodeks da derogira zakone u Srbiji", naglašava Božović.

Da radovi nisu sklonjeni u to bi se uverio svaki građanin samo letimičnim pogledom. U svim radovima većina teksta je potpuno identična. Odgovora Aleksandra Martinovića na pitanja N1 danas nema, isto kao i delova Zbornika, o čemu sada svedoče samo brojevi stranica.

Izvor: N1 Beograd