Preminuo Goran PaskaljevićProslavljeni srpski režiser Goran Paskaljević preminuo je u 74. godini, javlja RTS.

Paskaljević je diplomirao filmsku režiju na Praškoj akademiji. Režirao je mnoge dokumentarne filmove i TV drame za Televiziju Beograd, a prvi dugometražni igrani film "Čuvar plaže u zimskom periodu" snimio je 1976. godine.

Napravio je više od 30 dokumentarnih i 13 igranih filmova.

Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada, među kojima je Nagrada kritičara za najbolji evropski film 1998. za "Bure baruta" i Nagrada kritičara u San Sebastijanu 1990. za "Vreme čuda".

Časopis Varajeti svrstao ga je 2001. u pet najboljih režisera godine, pored Lasla Halstroma, Nila Džordana, Stivena Soderberga i Edvarda Janga.

Bio je prvi filmski režiser koji je 2002. u Minhenu dobio Nagradu "Bernard Viki Most" za humanizam u svojim delima.

U novembru 2007. Paskaljević je odlikovan francuskim Ordenom umetnosti i književnosti.

Saučešće ministra Vukosavljevića

Povodom smrti Paskaljevića, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je telegram saučešća njegovoj porodici, prijateljima i poštovaocima, u kome je naveo da je srpska kultura ostala siromašnija za još jedno veliko ime.

Paskaljević je obogatio srpsku i svetsku kinematografiju brojnim kvalitetnim filmovima i svojevrsnim rediteljskim rukopisom. Svojim tananim senzibilitetom, tiho ali snažno i ubedljivo tkao je svoju filmsku poetiku i oslikavao svoje junake i njihovu epohu kritički, ali bez jetkosti, kao mudri čovekoljubac, naveo je Vukosavljević.

Srpska i nekada jugoslovenska filmska publika decenijama je bila ponosna na svog praškog đaka i ostvarenog talenta, a Paskaljević joj je to obilato vraćao filmovima kojima joj je grejao dušu, vrline slikao ljubavlju a mane humorom i suptilnom ironijom. Uvek nasmejani i vedri lik Gorana Paskaljevića i njegovo značajno delo zauvek će ostati amblematični deo srpske filmske istorije ali i kulture u celini, poručio je ministar kulture.

Izvor: RTS, FoNet, N1 Beograd