Krivokapić: Đukanovića će stići sudbina, ne znam za šta da se izvinim VučićuPolitička sudbina Mila Đukanovića biće onakva kakvu je zaslužio. I to ne govori Zdravko Krivokapić, već nas to uči iskustvo iz ostalih zemalja sveta, kaže Zdravko Krivokapiću intervjuu za Nova.rs, nakon što mu je crnogorski parlament poverio mandat za sastav nove vlade. Dodaje i da Crna Gora "nema nijedan razlog da ne gradi odlične odnose sa Srbijom".

"Od mene se traži izvinjenje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a ja pitam za šta treba da se izvinim? Hrišćanin sam, kažem izvini, kad pogrešim. Umesto izvinjenja, pozivam rukovodstvo Srbije da sarađujemo, da ponovo gradimo ono što su neki porušili u proteklih 30 godina", istakao je Krivokapić u intervju za portal Nova.rs.

Prema njegovim rečima, nova Vlada u Crnoj Gori moraće pre svega da analizira kakav joj je teret ostavila odlazeća vlast, i da je za Crnu Goru od izuzetne važnosti da njeguje bratske odnose sa Srbijom.

On je podsetio da prema Ustavu, mandat za sastav nove vlade najpre treba da poveri predsednik Crne Gore i od tog trenutka teče zakonom predviđen rok u kojem vlada treba da se formira.

"Očekujem da će nova vlada Crne Gore biti formirana u zakonom predviđenom roku", rekao je on.

Kaže i da "ne veruje da nova vlada može da napravi ijedan svrsishodan korak bez skeniranja postojećeg stanja".

"Moramo da utvrdimo precizno šta nam je ostavila prethodna vlast kao teret i na osnovu toga ćemo napraviti strategiju saniranja očito teškog stanja", rekao je Krivokapić.

Na pitanje da li očekuje opstrukcije, Krivokapić je kazao da je Milo Đukanović političar koji se život nije bavio ničim drugim osim politikom.

"Ne bih potcenio kapacitete gospodina Đukanovića, kao što ne bih potcenio ni njegovu potrebu da zaštiti svoje poslove, kojih je u Crnoj Gori i previše. Ipak, iznad svega i pre svega ne bih potcenio građane Crne Gore, koji su nakon trideset godina rekli dosta takvoj politici. Đukanović će biti pred izborom da li da sluša svoj politički instinkt ili svoje nagone za samoodržanjem. Verujem da je shvatio da on više nema podršku onih koji su za njega glasali prethodnih godina, kao ni onih koji su protiv njega bili sve vreme", ocenio je Krovokapić.

Politička sudbina Đukanovića i odlazećeg premijera Duška Markovića, biće, kako je rekao,"upravo onakva kakvu su zaslužili".

"I to ne govori Zdravko Krivokapić, to nas uči iskustvo iz ostalih zemalja svijeta. Nađite mi jedan primer u kojem autokrate i diktatori imaju srećan kraj. Da budem precizan, ovde govorim samo o političkim posledicama i političkom kraju", precizirao je Krivokapić.

"Demontaža nakaradnog sistema"

O tome da li su tri koalicije opozicije uspele da reše sve nesuglasice ili i dalje postoje otvorena pitanja, Krivokapić je rekao da su "tri različite koalicije u izbore krenule da sruše režim".

"Prva etapa je uspešno završena. Sada smo pred drugom, a to je demontaža nakaradnog sistema, ponovno uspostavljanje institucija države, uspostavljanje vladavine prava. Da budem kratak i jasan, mi moramo državu vratiti ljudima. Strategije do tog cilja su različite, ali se nadam da ćemo uspeti da prevaziđemio razlike i dođemo do cilja. Ipak je cilj veći od naših razlika. Ne postoji niko ni u jednoj od ove tri koalicije kome nije na srcu uspešna i prosperitetna Crna Gora, a to je već dovoljan kapital za početak", naglasio je Krivokapić.

O Dritanu Abazoviću i Aleksi Bečiću kaže da su "budućnost Crne Gore".

"Zajedno sa ostalim mladim ljudima njihove generacije, kojih ima u sve tri pobedničke koalicije. Mladi, obrazovani, nekorumpirani i iznad svega patriotski orjentisani mladi ljudi. Iako su mladi godinama, oni nisu početnici u politici i nije me stid da priznam da bih sa svojih 62 godine i te kako imao šta da naučim od njih", kaže Krivokapić.

A o tome da li je promenio mišljenje o MIlanu Kneževiću i Andriji Mandiću, mandatar crnogorske vlade kaže:

"Andrija Mandić i Milan Knežević su veterani crnogorske političke scene, možda rame uz rame i sa samim Đukanovićem. Oni su dugo u politici, dugo su održavali vatru otpora režimu i to je za svako poštovanje. Ne bih rekao da sam promenio mišljenje o njima, ali sada sam u prilici da iznutra sagledavam politiku i procese. Naravno, desi se ponekad da nam viđenje nije podudarno. To pripisujem i svom neiskustvu, ali nije tajna da na pojedina pitanja gledamo drugačije. Ali, ima ona izreka i kad se slažemo i kad se ne slažemo neka to bude u ljubavi. Što se mene tiče – biće tako", naglasio je.

Uloga Crkve nesporna, ali završena

Dodaje i da je "Crkva svoje ambicije da se uključuje u politički život završila onog momenta kad je čula obećanje" njih iz tri pobedničke koalicije, da će povući sporni Zakon o slobodi veroispovesti.

"Uloga Crkve u rušenju režima je nesporna, i to je jasno svima. Samo bih voleo da preciziram odmah sada, Crkva je u taj proces uvučena, jer je morala da se brani. Veličanstvenim litijama, koje su bile mirna hrišćanska pobuna, Crkva je praktično artikulisala nezadovoljstvo mnogim drugom stvarima u crnogorskom društvu. Bilo je samo potrebno da se na političkom tržištu pojave partije koje to nezadovoljstvo mogu da kapitalizuju na izborima, što se i dogodilo. Koliko mi je poznato, a cenim da sam dobro informisan, Crkva je svoje ambicije da se uključuje u politički život završila onog momenta kad je čula obećanje nas iz tri pobedničke koalicije, da ćemo povući sporni Zakon o slobodi veroispovesti. Medijatorska uloga crkve u jednom trenutku kad je zapelo oko pregovora nije ništa drugo, nego odraz brige duhovne vlasti Crne Gore, koja je cenila da može dati doprinos dogovoru. Ni mitropolit Amfilohije, ni vladika Joanikije, nemaju zahteve u pravcu interesa za sastav vlade ili kako će biti podeljeni resori", navodi Krivokapić.

Skandalozno da Vučić nije posetio Crnu Goru

"Nedopustivo je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić za osam godina, koliko je na vlasti, nijednom nije došao u Crnu Goru. Ni kao premijer, ni kao predsednik. Ni gospodin Đukanović nije išao u Beograd. Izvinite, to je neprihvatljivo za moje poimanje odnosa sa Srbijom. Nama Srbija nije samo susedna zemlja, nama je Srbija bratska zemlja. Tamo nam žive braća, rođaci, kumovi, studiraju nam deca, leče se naši ljudi po bolnicama", kaže.

I pita - za šta treba da se izvini.

"Od mene se traži izvinjenje predsedniku Vučiću, a ja pitam za šta treba da se izvinim? Hrišćanin sam, kažem izvini kad pogrešim. Umesto izvinjenja, pozivam rukovodstvo Srbije da sarađujemo, da ponovo gradimo ono što su neki porušili u proteklih trideset godina. Pozivam ih da svojim ličnim odnosima, zasnovanim na poštovanju, pokažemo i našim građanima da nema niko ko može stati između odnosa naše dve države", izjavio je Krivokapić.

I dodaje - nema nijedan razlog zašto Srbija i Crna Gora ne bi gradili odlične odnose.

"A gotovo da nema oblasti u kojoj se ti odnosi nisu pokvarili. Ja sam i više nego spreman da dam sve od sebe da ti odnosi budu ono što i naši građani od nas očekuju. Odnosno onakvi kako to od nas istorija i tradicija nalažu. Uostalom, da budu onakvi kako to od nas traže i naši evropski prijatelji, koji su regionalnu saradnju postavili visoko na listi svojih priorioteta", rekao je.

Na pitanje da li onda nije isključeno da jednog dana dođe u posetu Vučiću ili Vučić njemu u Podgoricu, Krivokapić kaže: "Zašto bih to isključio? Ja sigurno neću biti taj zbog kojeg će odnosi naše dve države da trpe. Već sam rekao da je skandalozno da predsednik Srbije nije došao u Crnu Goru toliko dugo, ali i obrnuto".

Izvor: Nova.rs, N1 Beograd