Selo na prodaju - onome ko bi hteo da ga sačuva od zaboravaSelo na prodaju - zvuči krajnje čudno, ali istinito. Ukoliko želite i imate novca, možete da postanete vlasnik centra sela Brezna kod Gornjeg Milanovca. Tako bi vaše vlasništvo postali dom kulture, mesna zajednica, prodavnicu, pola pošte u kojoj su dva stana i oko četiri hektara obradive zemlje. Sve što vam je potrebno jeste da se dogovorite sa sadašnjim vlasnikom Milivojem Filipovićem, koji je odlučio da sve proda nekome ko bi hteo da nastavi čuvanje sela od zaborava.

Selo Brezna, nekada jedno od većih po broju stanovnika u opštini Gornji MIlanovac, doživelo je sudbinu mnogih mesta u Srbiji koja su napuštena i ugašena. Zato je u ovom selu kupcima ponuđeno sve što se može prodati. Milivoje Filipović, pre nekoliko godina pokušao je da spasi zavičaj od švercera i trgovaca tako što je kupio centar sela.

"Država je odlučila da proda zadrugu. Vratio sam se iz Francuske, a inače sam u toj zadruzi počeo da radim, pre nego što sam otišao u Francusku. Odlučio sam da sve kupim najviše zbog sale u Domu kulture kako bi organizovali proslave, igranke, svadbe… Ali, sada sam u godinama, niko neće da mi pomogne, da dođe do Brezne, i meni više ovo ne treba", kaže Filipović.

Nakon Drugog svetskog rata ovo selo je za kratko vreme uznapredovalo. Otvorena je zadruga koja je otkupljivala od meštana voće i povrće. Zato je brzo postala centar zbivanja ovog kraja.

Brezna je nekada bila uspešan voćarski kraj. Do pre deset godina ovde je bilo puno ljudi. Meštani su imali sa kim da popričaju i da popiju rakiju, po kojoj je ovaj kraj i poznat. Toga više nema i ostale su samo napuštene građevine kao spomenik da svedoče o tom vremenu.

Koliko je ovaj kraj bio uspešan pokazuje i podatak da meštani Brezne nisu morali da odlaze do Gornjeg Milanovca ili Čačka u kupovinu. Sve je postojalo u lokalnoj prodavnici.

"Ovde se sve prodavalo. Nije postalo nešto što nije moglo da se nabavi u selu. Od tekstila do traktora. Zadruga je prodala hiljade poljoprivrednih mašina, traktora, vadlica za krompir", kaže Filipović.

U kancelarijama zadruge još uvek stoje očuvani sefovi i direktorske fotelje. Filipović je kupio dom kulture, mesnu zajednicu, prodavnicu, pola pošte sa dva stana i oko četiri hektara obradive zemlje. S obzirom da ga starost stiže, Milivoje se uplašio da će bitku sa godinama izgubiti, pa je odlučio da ovu za njega veliku vrednost proda nekom ko je isto tako kao on raspoložen da je čuva. Kaže da je sve platio oko 27.000 evra, i da ne gleda da zaradi na tome.

"Bilo bi dobro da sačuva sadašnji izgled. Ima zemlje ako neko želi nešto da pravi. Može 20 vajata da sagradi, kuće ili šta god hoćeš. Ništa i ako se niko ne javi da kupi. Meni zemlja i ne treba", kaže Milivoje.

Filipović kaže da ne žali ako niko ne bude hteo da otkupi od njega centar sela. Ima ćerku i unuke, pa kako kaže "neka oni rade sa nasleđem šta god budu želeli".

Izvor: N1 Beograd