Učiteljica htela da kadi učionicu tamjanom “da otera koronu”



Učiteljica IV razreda Osnovne škole "Ivo Lola Ribar" u Novom Sadu predložila je na viber grupi roditeljima da pre početka časova kadi učionicu tamjanom i da se deca pomole, kako bi se "zaštitili" od virusa. Veliki deo roditelja je prihvatio njenu ideju, a majku koja joj se usprotivila trenutno "linčuju" na pomenutoj grupi.  

“Da li se slažete da svakodnevno pre početka nastave zapalimo tamjan u našoj učionici i izgovorimo molitvu ‘Oče naš'”, napisala je učitelica, koja inače drži i časove veronauke u školi, na dan pre početka polaska u školu.

Sudeći prema porukama, roditelji su glasali 18 “za” i petoro “protiv”. Među njima se našla i majka deteta koju sada okrivljuju da je “minirala” celu ideju, samo zato što ih je podsetila da živimo u sekularnoj državi i da u razredu postoje i deca druge veroispovesti, kao i ona koju roditelji ne vaspitavaju u religioznom duhu.

“Mi smo i dalje sekularna država i imamo neki Ustav koji bi trebalo da se poštuje, kao što se moraju poštovati i prava deteta. Zbog stave koji sam iznela trenutno me ‘linčuju’ na roditeljskoj grupi, a stvari su otišle toliko daleko da razmišljamo da dete prebacimo u drugu školu. Ja zaista nemam ništa lično protiv učiteljice, niti protiv religije, samo smatram da njoj nije mesto u školi, mimo časova veronauke za onu decu čiji su se roditelji opredelili za to”, rekla je za Nova.rs ova Novosađanka, napominjući da nije bila jedina sa ovakvim stavom, ali ga je jedina iznela javno.

U pomenutom odeljenju, saznaje naš portal, osim dece koja umesto veronauke idu na časove građanskog vaspitanja, ima i dece drugih veroispovesti, što je ovakav predlog učiteljice dodatno učinio problematičnim.

Uz sve to, posebno je zabinjavajuća i ideja da prosvetna radnica smatra da tamjan i molitva mogu da zaštite od korone.

“Ovaj događaj nije samo sporadična situacija motivisana strahom od korone, već pokreće mnogo ozbiljnije pitanje: da li mi stvarno želimo da nam decu obrazuju ljudi koji se u 21. veku oslanjaju na molitvu kao lek i smatraju da će ih tamjan zaštititi od virusa ili bilo koje druge bolesti? Ili želimo da nam deca u obrazovnom sistemu budu pripremljena i motivisana da u budućnosti oni budu ti koji će znanjem i radom izumeti neku novu vakcinu”, kaže sociološkinja Bojana Ilić, ističući da su religijska osećanja delikatna tema kojoj u školi, a posebno u nižim razredima iste, nikako nije mesto.

Da se u školu ide po znanje, a ne po uverenje, saglasan je i roditelj još jednog deteta koji se nije složio sa predlogom učiteljice.

“Po meni, tu nema šta ni da se glasa niti diskutuje. Moje dete u školu ide da bi se obrazovalo, a isključivo je na nama kao na roditeljima da odlučimo da li ćemo ga vaspitavati kao vernika ili ateistu i niko nema prava da tu odluku donosi umesto nas”, kaže ovaj otac.

Uprkos tome što je predlog učiteljice većinski usvojen na viber grupi od strane roditelja, uprava OŠ “Ivo Lola Ribar” ipak nije uvažila ovo viber “glasanje”. Umesto tamjana i molitvi, četvrtake će na njenim časovima ipak štititi nešto opipljivije i naučno opravdano: maske, higijena i distanca.

Izvor: Nova.rs