Vesić planira rušenje na desetine zaštićenih zgrada


Prema izrađenom Planu detaljne regulacije, na desetine objekata na potezu između Smiljanićeve, Krunske, Kneginje Zorke i Njegoševe na Vračaru biće srušeni, a reč je o zgradama od kojih neke uživaju status prethodne zaštite, navodi za Nova.rs Konstantin Samofalov, predsednik odborničke grupe Oslobodimo Vračar.

On kaže da je Grad Beograd za ponedeljak u 12 sati najavio “rani javni uvid” povodom izrade plana za blok između vračarskih ulica Njegoševe, Krunske, Kneginje Zorke i Smiljanićeve, gde se nalazi niz zgrada koje imaju veliku kulturnu i istorijsku vrednost.

“Među tim objektima je i zgrada Prirodnjačkog muzeja, zatim zgrada u kojoj je živeo Milan Grol, jedan od osnivača DS, potom objekat u kojem je živeo čuveni oficir kraljevske vojske Kajafa… Svi ti objekti nalaze se pod prethodnom zaštitom, koja traje inače nekoliko godina. Ta zaštita u ovom slučaju traje do decembra ove godine i verovatno je neće produžiti”, navodi Samofalov.

Upitan ko je odgovoran za ove planove on dodaje:

“S obzirom na to da Skupština Grada odobrava ove planove, ovo je Vesićevo delo. A kada na to dodamo i da je on neformalni gazda Vračara, jasno je ko će biti adresa za sve nezadovljne građane”

“Kao odbornička grupa idemo tamo da im kažemo da nisu normalni zbog toga što rade. Biće zanimljivo videti i ko je vlasnik kapitala koji stoji iza toga”, kaže Samofalov.

Izvor: Nova.rs