Vlasnik strani, kapital domaći



FINANSIJSKI IZVEŠTAJI DOKAZUJU DA SE BEOGRAD NA VODI GRADI O TROŠKU DRŽAVE

Vlasnik strani, kapital domaći

Država Srbija izvršila je pritisak na Direkciju za izgradnju Beograda da firmi Beograd na vodi odobri dugoročni kredit od 98 miliona evra. Po kom zakonskom osnovu je taj zajam odobren firmi čiji je dvotrećinski vlasnik iz UAE, ko je garant kredita, po kojoj kamatnoj stopi je odobren i da li je moguće da siromašna Srbija finansira prebogate Emirate

Ukupna vrednost poslovne imovine Beograda na vodi na kraju prošle godine iznosila je nešto manje od 287 miliona evra, a sopstveni kapital tog privrednog društva samo 59,2 miliona evra, ili 20,65 odsto vrednosti poslovne imovine. Ukupne obaveze firme, koju su ovdašnji zvaničnici proglasili za „projekat veka“, na kraju 2019. dostigle su čak 228 miliona evra. Potpuno je, dakle, jasno da se napredak u izgradnji Beograda na vodi - počev od raščišćavanja lokacije, preko izgradnje infrastrukture, do gradnje pojedinih objekata - ne zasniva na kapitalu i finansijskim sredstvima većinskog vlasnika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, već na kapitalu grada Beograda, kao sporednog učesnika u toj gradnji.

Tačno je da je većinski vlasnik uplatio osnivački ulog od 45,4 miliona evra, što čini 99,98 tog kapitala i da je ugovoreno da drugi vlasnik, Republika Srbija sa uplatom od samo 6.200 evra, saglasno odredbama Zakona o privrednim društvima, ima ugovorom utvrđeno pravo u upravljanju, a verovatno i u deobi dobiti od 32 odsto. Pored navedenih 45,4 miliona evra, inostrani partner iz UAE je preko svojih povezanih privrednih društava uložio još 25 miliona evra, ali u vidu kratkoročne pozajmice. Sve u svemu, većinski vlasnik uložio je do sada 70,4 miliona evra, dok je Republika Srbija izvršila pritisak na Direkciju za izgradnju Beograda da firmi Beograd na vodi odobri dugoročni kredit u iznosu od 98 miliona evra, koji predstavljaju obaveze ovog privrednog društva po osnovu primarnih i sekundarnih doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta.

S tim u vezi postavlja se logično pitanje po kom zakonskom osnovu je Direkcija za izgradnju Beograda mogla da odobri taj dugoročni kredit privrednom društvu koje je u dvotrećinskom vlasništvu strane firme iz UAE, zatim ko je garant tog kredita, po kojoj kamatnoj stopi je zajam odobren i da li je moguće da siromašna Srbija finansira prebogate Ujedinjene Arapske Emirate?

Iz finansijskog izveštaja dostavljenog APR-u vidi se da su u 2019. ukupni poslovni prihodi Beograda na vodi bili 91 milion evra, uz neto dobiti od 15,6 miliona evra, odnosno 1,84 milijarde dinara. Iz izveštaja se vidi i da je godinu dana ranije, 2018, neto dobit bila 20,8 miliona evra. Sa ukupnim neto dobitkom u te dve godine od 36,4 miliona evra, pokriven je gubitak u poslovanju iz prethodne tri i po godine u iznosu od 22,6 miliona evra, tako da je, kada se „prebiju“ te dve stavke, do sada iskazani neto dobitak za 13,8 miliona evra veći od gubitaka.

Autor: Miodrag K. Skulić
Opširnije u štampanom izdanju NIN-a od 3.9.2020.