DRAŽA PETROVIĆ - Mala bara, puno Kebara



Draža Petrović, kolumna za portal N1, 30.10.2020.

Akademija mladih lidera Srpske napredne stranke izbacila je u orbitu svog prvog akademika, Luku Kebaru, te ga odmah ubacila u parlament Srbije gde je Kebara održao svoj prvi istorijski govor:

"Uvažena predsedavajuća, poštovano rukovodstvo Narodne skupštine, dame i gospodo narodni poslanici, drage građanke i građani Srbije, s obzirom da mi je ovo prvo obraćanje u ovom veličanstvenom Domu Narodne skupštine, želeo bih da se zahvalim, pre svega, predsedniku Republike Srbije gospodinu Aleksandru Vučiću i SNS koji su mi omogućili da postanem deo ovog veličanstvenog Doma i da u ovom predivnom, istorijskom zdanju govorim ovde pred vama".

Iz gorecitiranog govora se moglo zaključiti da je Akademija mladih lidera SNS, zapravo, Akademija naprednjačkih umetnosti Srbije (skraćeno ANUS), i da kad jednom uđete u ANUS teško da ćete iz njega ikada više izaći.

Autobiografija genijalnog Mihajla Pupina zvala se "Od pašnjaka do naučenjaka", dok će se autobiografija genijalnog Kebare zvati "Od pašnjaka do naprednjaka", jer je Kebara, pre diplomiranja na ANUS-a, bio samo jedna mala božija ovčica iz impozantnog naprednjačkog biračkog stada, a onda je ušao u Akademiju Naprednjačkih Umetnosti Srbije, i postao original naprednjak, što će reći - osoba koja ne treba da brine za svoju budućnost, ali spletom nesrećnih okolnosti mora da brine o našoj budućnosti.

Mada nije isključeno da se Kebarina biografija zove i - "Od naprednjaka do bljaka" – jerbo biti naprednjak nije samo po sebi ništa tako strašno, osim ako ne postanete bljak već posle prvog skupštinskog govora. U svojoj 26 godini života, koliko trenutno ima akademik Kebara.

Ali, šta Kebara da radi kad je njegov idol počeo još mlađi da bude bljak, već negde u 23 godini, kad se posle uspešne poslovne karijere u londonskoj gvožđari učlanio u stranku i za samo dve i po decenije, prirodnom negativnog selekcijom, baveći se isključivo politikom, dogurao do predsednika Srbije. Njegova biografija će se zvati: "Od radikalskog mraka preko naprednjaka do opštenacionalnog bljaka".

Srpska skupština je u novom sazivu postala rasadnik Kebara i njemu sličnih, takoreći – mala bara, puno Kebara - a to su oni koji baštine časne osobine koje se ne cene nigde u svetu osim u SNS. Najpre, svaki naprednjak mora po difoltu biti "uvučićević", što će reći, biti mentalnog sklopa najpoznatijeg "uvučićevića" - Dragana J. Vučićevića – vodećeg mislioca savremene srpske naprednjačke misli.

Ali kad "uvučićević" postaneš prvog radnog dana na nekom poslu, recimo na poslu poslanika Doma Narodne skupštine, pred tobom je svetla "uvučićevska" budućnost.

U stara dobra vremena "uvučićeviće" su zvali "uvlakači", po izvesnom Dragan J. Uvlakačeviću, ali se onda pojavio znamaniti Dragan J. Vučićević, koji je podigao lestvicu te multidisciplarne oblasti iliti oblasne discipline.

Ako si dovoljno dobar "uvučićević" u pogledu predsednika Vučića, postoji nada da ćeš jednog dana i ti postati predsednik, samo je potrebno da trajno eliminišeš najveću pošast savremenog čovečanstva, opoziciju.

Tako je akademik Kebara u svom prvom govoru, objasnio, pored ostalog, da je opozicija jedan relikt prošlosti, i da je odlično što je u parlamentu zastupljena tek u nekoliko primeraka nacionalnih manjina koji još nisu eliminisani po receptu iz ranih radova Velikog Vođe. Kebara je u prvom govoru doslovno rekao: "Sećamo se kako smo u prošlom sazivu parlamenta imali mnogo problema sa opozicijom. Konkretno, neki predstavnici opozicije, neki njihovi poslanici su uništavali inventar u Narodnoj skupštini, oni su remetili rad čitavog ovog parlamenta i mi smo to dopustili samo zato da bi pokazali da smo mi ti koji insistiramo na demokratiji. Neki naši poslanici su bili fizički napadani i kako smo mi reagovali?"

Dakle, na Akademiji Napredanjačke Umetnosti Srbije, Kebara je naučio da je opozicija nadaleko čuvena elementarna nepogoda koja uništava inventar, remeti rad poštenog sveta, te fizički napada poslanike SNS, pa bi je trebalo trajno eliminisati kako iz sadašnjosti, tako i iz budućnosti Srbije.

Falilo je samo da akademik Kebara poruči onoj šestorici poslanika opozicije iz redova nacionalna manjina: "Dirnite jednog poslanika SNS, mi ćemo dirnuti 100 članova opozicije iz nacionalnih manjina", te da njegova karijera zaista totalno zaliči na meteorsku karijeru obožavanog predsednika. Jer, i predsednik je imao samo 25 godina kada je nešto slično izgovorio, pa mu ništa ne fali. Idiotizam se isplati.

Problem je što će u budućnosti cela vlast Srbija biti sastavljena od polaznika koji su izašli iz ANUS-a, te će budućnost Srbije biti šarmantna mešavina političkih Kebara i novinarskih Barbara. Jer smo tako u mogućnosti.