DRAŽA PETROVIĆ - Nas i Rusa, plus Šeron StounDraža Petrović, kolumna za portal N1 

Familija Vučić tradicionalno obožava Rusiju, pa se se jednom davno desilo, kako je svojevremeno pričao predsednik Vučić, da su pradeda Rade, deda Anđelko i dedin brat Nikola na konjima iz Čipuljića kod Bugojna krenuli u Moskvu, ali su jedva stigli do Doboja.

Ta anegdota iz života familije Vučić, čija se sklonost suludim avanturama uz pomoć raznih konja izgleda prenosi s kolena na koleno, nije ništa spram anegdote od pre neki dan: predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič toliko voli predsednika Vučića da je, najverovatnije na konju, iz Moskve krenuo za Beograd, ali mu se izgubio svaki trag negde između Vladivostoka i Doboja.

Pa trenutno Gorska služba spasavanja traži onižeg muškarca koji jaše konja raspitujući se gde je put za Beograd, ne bi li ga priveli na otvaranje Hrama Svetog Save, jerbo je obećao predsedniku Vučiću da će doći, ali niko nije računao da će u uzvratnu posetu Vučićima i on krenuti na konju. Te ga nikako nema. 

Da su drevni Vučići svojevremeno znali kako su Amerikanci mnogo šire ruke od Rusa, verovatno bi umesto u Moskvu otišli na konjima u Vašington, odakle bi doneli silne poklone: penkalo, ključeve, a posle bi im stigao i jedan lep dekanter, prazna buteljka uz pomoć koje, prema rečima predsednika Vučića, vino prodiše, pa je poznatija i kao respirator za vino. 

Desilo se naime da je predsednik Vučić pre jedno dva meseca otišao u Vašington. 

-Je l‘ ideš sa konjima? - pitala ga je familija koja tradicionalno na konjima obilazi svetske prestonice. 

-Idem sa Markom Đurićem i Sinišom Malim – odgovorio je predsednik Vučić, računajući da će s njima dvojicom dogurati makar do Han Pijeska. 

I tako je predsednik, jašući na harizmi Marka Đurića i Siniše Malog, stigao u Vašington, odakle se i vratio slavodobitno, ko da je Boga uhvatio za bradu, a ne samo Trampa za penkalo. Samom sebi je izgledao ko da je dobio Oskara za najbolju glavnu ulogu, dok je svima ostalima u Srbiji i svetu izgledao ko da je dobio Oskara za najgoru epizodnu ulogu tokom vašingtonskih razgovora, pa je u majčici Rusiji nastala opšta zezancija na njegov račun. 

Zezali su ga čak i obični službenici ministarstva spoljnih poslova Rusije, te je Marija Zaharova objavila sliku Vučićevog sedenja na stolici naspram Trampa i sliku obe poluprekrštene noge Šeron Stoun iz "Niskih strasti", što je asociralo da predsednik Vučić jeste dobio Oskara za najgoru epizodnu ulogu tokom vašingtonskih pregovora, ali ko je imao dilemu - za najgoru žensku epizodnu ulogu. 

-Ali ja sam muško! - naljutio se tada predsednik Vučić ko onaj klinac s dugom kosom iz vrtića koga su jednom na televiziji greškom pitali, zbog frizure: "Je l‘ imaš devojku?" 

Odmah se, naravno, javio i Marko Đurić, koji je na Tviteru napisao svoju kratku preporuku za ambasadora u Vašingtonu u formi odgovora Zaharovoj: "A zamisli taj predsednik nijednu ružnu reč protiv Rusije nije rekao, čak ni na tom mestu. A zamisli taj predsednik je kod ruskog predsednika i po sat i po vremena čekao na prijem i nikada nije tražio posebnu stolicu. Ja Vam ne dozvoljavam da napadate ponosnu Srbiju. Sram Vas bilo!"

Tu se videlo da Marko Đurić smatra da je napad na predsednika Vučića isto što i napad na ponosnu Srbiju, iako Zaharova nije ni zezala ponosnu Srbiju, već ponosnog predsednika Vučića, čiji je ponos u Vašingtonu njemu samom izašao na nos: niko nikada nije video čoveka koji se toliko radovao što su ga negde omalovažavali, bacali mu koske u vidu penkala, bacali mu mrvice u vidu ključeva, i terali ga da dublira Šeron Stoun. Mada je sva vreća da ga nisu terali da dublira i Moniku Levinski.

Marko Đurić, karijerni poltron i nekarijerni diplomata, međutim, u tom tvitu je nesvesno objasnio da predsednik Vučić, iako sam sebe predstavlja kao najveću svetsku diplomatsku atrakciju koju svi redom primaju preko reda i cimaju ga za rukav da im dođe, zapravo i nije neka diplomatska atrakcija – čak ga i u bratskoj majčici Rusiji teraju da seti po sat i po ispred vrata da bi ga primio Putin.

Predsednik Vučić po svetu zapravo radi sve ono što njemu ovde radi Marko Đurić. Pa je zato svima u svetu malo smešan i dobar da se ljudi razgale, kao što je Marko Đurić svima u Srbiji smešan, ali kako je krenulo, uskoro će i svima po Americi biti smešan.

Valjda je Putin posle onog vašingtonskog Oskara za najgoru žensku epizodnu ulogu, stekao utisak o predsedniku Vučiću koji je stekla i Marija Zaharova. Pa ga nema da dođe.

Dug je, naime, spisak familije koju je predsednik Vučić u dosadašnjoj političkoj karijeri prevario. Prvo je prevario političkog oca, pa je potom prevario političkog očuha, zatim je prevario pradedu, dedu i dedinog brata, koji su onomad na konjima krenuli u Moskvu da bi ih on kasnije izblamirao u Vašingtonu, te je na kraju prevario i kolektivnog brata Putina & kolektivnu majku Rusiju.

Zato je valjda nas i Rusa sve manje i manje. A posebno nas.