MILAN ĆULIBRK - Anina cirkulacija mozgova



Milan Ćulibrk, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Šta može da se očekuje od ekipe u kojoj su ključni igrači, poput Stefanovića i Vulina, samo zamenili mesta i u kojoj se od lidera PUPS-a očekuje da zaustavi odlazak mladih iz sela? I kako 100 dana dati novoj vladi koja mnogo duže od toga neće ni trajati

Šta biste rekli za vlast koja posle odluke da najprometniji aerodrom u regionu da u koncesiju strancima na 25 godina, reši da gradi novi u drugoj državi, u mestu u kojem živi tek nešto više od 22.000 stanovnika? Pa, takve varošice u Srbiji često nemaju ni pristojnu autobusku stanicu, a kamoli aerodrom. I šta bi, da ih je iko pitao, rekli građani, koje će gradnja aerodroma u Trebinju koštati između 50 i 100 miliona evra? Hm, možda ih zato niko ništa nije ni pitao.

A dok ih ne bude ponovo nešto pitao, najkasnije 3. aprila 2022, predsednik je građanima ponudio novu vladu. Ako je za utehu, ni on, ni Ana Brnabić nisu ni pokušali da glume da je mandatarka sama sastavila svoj kabinet. Jesu li za više od četiri meseca njih dvoje mogli da smisle nešto bolje? I šta bi bilo da su istoj ekipi samo dodelili druge uloge? Da su, na primer, Zoranu Mihajlović postavili za ministarku pravde, da li bi konačno srušila onaj nelegalni restoran na vrhu Kopaonika, ili bi, kao i svi, shvatila kako u Srbiji stvari funkcionišu?

Zar nije logičnije da jedan doktor ekonomskih nauka, Nebojša Stefanović, bude ministar prosvete, umesto što su ga prekomandovali za ministra vojnog? Biće da ova vlast ne ceni znanje, a mnogi u akademskoj zajednici uvereni su da Stefanović dobro zna kako se muvaju fakultetske diplome i doktorati. Ko bi prevario nekog ko je diplomirao u Sava centru? Pa, on bi pre prodao Sava centar nego što bi dozvolio da mu neko utrapi lažnu diplomu. Taj dobro zna šta je falsifikat. A sad će, umesto u knjige, svaki dan morati da gleda u oružje. I bez njegovog potpisa niko neće smeti da trguje oružjem. Kakav baksuz.

Za Aleksandra Vulina je teško moglo da se nađe bolje mesto - samo policijsku uniformu još nije probao. Pride, konačno će i čuvena tetka iz Kanade moći slobodno da dođe u Srbiju, ne strahujući da će je neko pitati za onih 205.000 evra, koje je pozajmila suprugu sestričine. A kad za najviše godinu i po i njih izgustira, neka se pripazi Siniša Mali. Ma, ne treba Mali nimalo da se plaši da će policija zbog korupcije zakucati i na njegova vrata, već zbog toga što je sastavni deo Ministarstva finansija i Uprava carine, a i carinici – imaju uniforme. Bratislav Gašić je siguran, bar dok i zaposlene u BIA ne obuku u uniforme na kojima piše – tajna policija.

Velika nepravda učinjena je Gordani Čomić. Pokazala je da ume da vodi računa o sebi, a ko ne misli na sebe, ne misli ni na porodicu, ali je taj resor pripao Ratku Dmitroviću, nesuđenom ministru informisanja. To mesto, nažalost, pre njega rezervisala je Maja Gojković, koja bi, da ima pravde, bila ministarka za dijalog. Pa, zar je iko bolje od bivše predsednice parlamenta oduzimao reč i kažnjavao predstavnike opozicije? Šta li bi im tek radila kao ministarka za dijalog? Prava grehota.

I za Anđelku Atanasković sigurno je moglo da se nađe mesto na kome bi se bolje snašla. Zašto kao direktorka PPT Namenska iz Trstenika nije postavljena za ministarku odbrane? Pa, ima li bolje preporuke za to od činjenice da su joj stalni klijenti bile privatne firme za trgovinu oružjem - GIM, koji je zastupao pokojni otac ministra policije i Vektura trans Slobodana Tešića, jednog od finansijera SNS?

S obzirom na to da će nova vlada imati ograničeni rok trajanja, Vučić nije smeo da rizikuje i da Tomislava Momirovića postavi za ministra rada i zapošljavanja, jer ako bi radio onako kako je tvitovao, do izbora 2022. bi minimalac smanjio na 20.220 dinara, a tako se ne povećava rejting. Ovako, dao mu je da asfaltira auto-puteve i time ugasio nade večitog zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da će moći kocke da slaže po celoj Srbiji a ne samo po centru prestonice.

Mali je jedan uvodnik za hiljade mogućih kombinacija, od kojih svaka nije ništa manje logična od stvarne raspodele resora u novoj vladi. Ko sme da se kladi da dosadašnja šefica kabineta direktora BIA ne bi bila bolja ministarka policije od Vulina, a ona će da nam deli pravdu? Ili da ne bi Nikola Selaković bio bolji ministar za demografiju nego za spoljne poslove? I kome je palo na pamet da jedino lider PUPS-a Milan Krkobabić može da zaustavi odlazak mladih iz sela? Ili i ova raspodela resora spada u Aninu „cirkulaciju mozgova“?

Kažu da svakoj novoj vladi treba dati 100 dana. Problem je što ova neće mnogo duže od toga ni trajati. Pa, neka je sa srećom.