Zvala Hrvate bolesnicima, a sad nadležna za obrazovanje dece



Piše: Ana Lalić, tekst za portal Nova.rs

Za obrazovanje novosadske dece od 21. septembra će biti nadležna Dina Vučinić, udarna pesnica vojvođanskih naprednjaka koja smatra da su “Hrvati trajno obolela nacija”, opozicioni političari “propalice i nakaze”, a da ljudima sa govornim manama nije mesto u javnom životu. Ovo su samo neki od skandaloznih i uvredljivih stavova buduće gradska većnice za obrazovanje, koje očigledno ima prema svima koji nisu članovi SNS ili su druge nacionalnosti.

“Zaev skinuo zavoj pa se dosetio da napadne Srbiju … šiptar”, “Hrvati su trajno obolela nacija”, “Propalice, bando, nakaze, lopovi iz SZS! Mrš iz RTS! …” samo su od nekih stavova koje je Vučinićeva podelila na svom tviter nalogu, a na koje je podsetio Goran Radojev iz novosadskog ogranka DS. Pored vređanja na nacionalnoj osnovi, sekretarki za obrazovanje nije strana ni diskriminacija, koju je javno pokazala u Skupštini grada Novog sada. Na jednom od zasedanja, Vučinić je sa govornice prozvala jednog opozicionog odbornika zbog “govorne mane”.

“Gospodine Neneziću, vi imate govornu manu, Kako neko ko ima govornu manu može biti za ovom govornicom?”, upitala je Vučinić. Ovakvi stavovi buduće članice veća za obrazovanje uznemirili su novosadsku javnost, posebno onaj deo roditelja koji nisu srpske nacionalnosti.

“Potpuno sam zgrožen. Da li ovo znači da je moje dete koje je šesti razred osnovne škole “obolelo”, zato što mu je otac Hrvat? Da li je zvaničan stav gradske vlasti, koja je ovu osobu izabrala da vodi obrazovanje u gradu, da pravo na obrazovanje u Novm Sadu imaju samo čistokrvni Srbi? “, kaže Novosađanin Ivan H. (zbog zaštite identite deteta, navedeni su samo inicijali roditelja) , napominjući da očekuje da gradonačenika “revidira svoju odluku” i pojašnjenje od Dine Vučinić “od čega to tačno on i njegova deca boluju”.

Radojev je takođe objavio i dokument na kom se vidi da će se obrazovanjem u gradu baviti osoba koja je studirala osam godina na privatnom “Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe”, na kom je diplomirala 2014. godine. U međuvremenu je bila zaposlena kao pravnica u Poslovnom prostoru, a do 2020. godine i kao “vodeći stručni saradnik” u Elektroprivredi Srbije. Sudeći prema zvaničnoj biografiji, Vučinić nema ni dana rada u obrazovnom sektoru, ali to nije predstavljalo smetnju da bude imenovana za članicu Gradskog veća za obrazovanje.

“Taman kada pomislimo da Srpska napredna stranka i Miloš Vučević više ne mogu bilo kojim potezom da nas iznenade – oni nas surovo demantuju. Izbor Dine Vučinić za člana gradskog veća za obrazovanje pokazuje suštinski kakav je odnos naprednjaka prema obrazovanju, ali i prema svim Novosađanima. Unapređenje obrazovanja treba da bude jedan od prioriteta grada Novog Sada i čitave države, a zaista nije jasno šta to kvalikuje gospođo Vučinić za tu poziciju. Osim članstva u SNS-u i vernosti najgorem gradonačelniku u istoriji grada Novog Sada. Kada se na sve ovo dodaju njeni ispadi mržnje na društvenim mrežama prema opoziciji, drugim nacijama i odnos prema ljudima sa govornim manama, onda ovaj njen izbor u člana gradskog veća za obrazovanje možemo oceniti samo kao neviđeni skandal”, kaže Radojev, koji je i privatno tužio Vučinić jer ga je nazvala “lopovom”.

Međutim, Vučinić se ipak svojevrsno obrazovanjem bavila na stranačkom nivou i pre imenovanja na novu funkciju. Kao članica Kadrovske komisije u Skupštini grada, ona je pre dve godine imala veliki uticaj na imenovanje direktora u novosadskim školama. Kako je VOICE tada objavio, Vučinić je ispred stranke bila zadužena za obrazovanje time što je svim direktorima škola rečeno “da svaka škola svoj godišnji finansijski plan od sada, umesto Gradu, mora prvo da pošalje njoj (Dini Vučinić) na odobrenje. To se odnosilo i na eventualne javne nabavke koje škole raspisuju”.

Redakcija portala Nova.rs zamolila je i gradonačelnika Miloša Vučevića za komentar Dini Vučinić, konkretno da prokomentariše da li je ona pravi kadar za obrazovanje, ali odgovor nismo dobili.