Doktorka Kliničkog centra CG: Izdati nalog da se zatvori kovčeg Amfilohija



Doktorka Kliničkog centra Crne Gore, Nevenka Pavličić, zatražila je od predsednika Nacionalnog koordinacionog tela (NKT) da izda nalog da se zatvori kovčeg mitopolita Amfilohija, ocenjujći da je obred, u kom hiljade ljudi ljube njegovo telo, leglo zaraze, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Ne znam koliko ste moćni, ali znam da ste u obavezi prema svima nama građanima Crne Gore da se u svim trenucima ponašate kao prema jednakima jer ste predsednik NKT", navodi Pavličić, prenosi RSE.

Doktorka kaže da svako treba da se sahranjuje po jednakim pravilima, "a ne da pravimo hepeninge i promocije za lidere drugih zemalja". 

"Suprug moje prijateljice je u plastičnoj kesi iznet iz Kliničkog centra i imala je 15 minuta da se oprosti, ona i dvoje dece, od pokojnika koji je imao 57 godina, na Čepurcima. Roditelji nisu mogli da vide svoj dete", naglasila je Pavličić i apelovala da NKT reaguje. 

"Dosta je toga više, jer uljudnost se tumači kao slabost i nemoć, a beskrupuloznost kao ispravni i pravi put. Zato Vas lično kao zdravstveni radnik i profesionalac molim da reagujute kako biste reagovali prema svakom građaninu Crne Gore", istakla je Pavličić. 

Veliki broj građana okupio se danas ispred Hrama Hristovog vaskrsenja da dočeka posmrtne ostatke mitropolita Amfilohija, i u mimohodu oda poslednju počast. Amfilohije će biti sahranjen u nedelju, 1. novembra, nakon liturgije koju će služiti patrijarh Irinej.

Televizija Crne Gore: Prenos sahrane da se građani ne bi izlagali riziku

Televizija Crne Gore saopštila je da prenosi sahranu mitropolita Amfilohija, između ostalog i zato da se građani ne bi izlagali epidemiološkom riziku. 

"Televizija Crne Gore sutra će prenositi sahranu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. Pored ostalog, jedan od ključnih razloga je i taj što Televizija Crne Gore, kao Javni servis svih građana, imajući u vidu mere Nacionalnog koordinacionog tela (NKT) za zarazne bolesti za sprečavanje širenja koronavirusa, želi da svim vernicima omogući da taj čin gledaju kod kuće, kako se ne bi izlagali epidemiološkom riziku, koji je u ovakvim situacijama visok i neizbežan", navodi se u saopštenju TVCG.

Nacionalno koordinaciono telo pozvalo je građane da se pridržavaju epidemioloških mera da bi zaštitili svoje zdravlje, ali i živote svojih najbližih.

Izvor: FoNet, Radio Slobodna Evropa, N1 Beograd