Kakva tragedija: Umro je Maradona



Dijego Armando Maradona, legenda svetskog fudbala, preminuo je od posledica srčanog udara.

Maradona je preminuo u 60. godini, u svom domu u Argentini.

Legendarni El Pibe oporavljao se prethodno nakon operacije na mozgu koju je nedavno imao.

Boravio je u svojoj kući u Tigreu, delu Buenos Ajresa, nedavno je proslavio i 60. rođendan.

Ovaj put “dribling nije prošao” i Maradona je otišao u večnu slavu. Za mnoge je bio najveći svih vremena…

Vodio je Argentinu do trofeja Svetskog prvenstva 1986. godine, pamtiće se čuvena “Božja ruka” i gol rukom za anale. Pamtiće se njegove partije u dresovima Boke, Napolija i Barselone, ostaće majstorije za prepričavanje.

Otišao je jedan od najvećih, neverovatna tragedija za ceo sport, posebno fudbal.

Pele: Nadam se da ćemo igrati fudbal u raju

Pele, jedan od najboljih svetskih fudbalera, oglasio se povodom smrti legendarnog Dijega Armanda Maradone.

U svetu fudbala oduvek je bilo popularno pitanje – ko je bolji, Pele ili Maradona?

Svet se delio na one koji su više voleli jednog ili drugog, ali suština je da su kao igrači činili jednaka čuda i da će oduvek biti u Panteonu fudbalskih bogova.

Maradona je preminuo u 60. godini, a Pele koji je 20 godina stariji od njega, imao je sledeću poruku na vest o njegovoj smrti:

“Kako tužna vest… Izgubio sam velikog prijatelja, a svet je izgubio legendu. Moglo bi još dosta toga da se kaže, ali za sada, neka Bog podari snage članovima njegove porodice. Jednog dana, nadam se da ćemo igrati fudbal gore na nebu”, poručio je slavni Brazilac.

Čuvena poruka na groblju: “Niste svesni šta ste propustili”

Voljen je bio Dijego Maradona i u rodnoj Argentini, i u Barseloni, ali je status božanstva stekao u Napulju. Niko ga nije toliko obožavao kao vatreni Napolitanci.

Italijani na poseban način doživljavaju fudbal, i majstore fudbala… A, Maradona je bio jedan od najvećih majstora, za mnoge najveći. Neponovljiv.

Zato će ovaj 25. novembar biti jedan od najtužnijih posebno za sve u Napulju.

Jer, tog 10. maja 1987. godine zauvek je ušao u srca svih Napolitanaca. Slavni Dijego Maradona predvodio je njihov voljeni klub do prve od ukupno dve titule prvaka Italije.

Nije El Pibe bio baš primer sportiste u punom sjaju, zbog svih problema (sa drogom koje je imao) i kontroverzi koji prate njegov lik i delo.

Ali, ono što su za novije generacije Kristijano Ronaldo, Lionel Mesi ili Mbape, to je za nešto starije Maradona.

U gradu na samom jugu Italije postoje mesta na kojima je oltar za molitve “fudbalskom bogu”. Jer, Maradona to za sve navijače Napolija i jeste.

“Za nas je Maradona više od čoveka. On je Bog. Nikad nećemo moći da zaboravimo šta je uradio za nas. Svojim očima smo gledali čuda koja je stvarao”, pričao je vlasnik kafića u centru Napulja, Alside Karmine, u kojem je i oltar posvećen Maradoni.

Ulice Napulja često su preplavljene đubretom, poprište su mafijaških obračuna, ali i prožete emocijama, imaju posebnu dušu koju je Maradona obasjao šampionskim sjajem zauvek.

Koliko je ta prva titula značila Napolitancima svedoči i anegdota da su navijači nakon spektakularnog slavlja otišli na gradsko groblje i ostavili čuvenu poruku:

“Niste svesni šta ste propustili!”.

Dijego Maradona je u Napoli prešao jula 1984. iz Barselone za tada rekordnih sedam miliona funti i sedam sezone nosio svetlo plavi dres. Osvojio je dva Skudeta (1987. i 1990), Kup Italije i Kup UEFA (1989), i postao svetac u ovom gradu.

Izvor: Nova.rs