Masovno kršenje mera protiv korone u Crnoj Gori tokom sahrane Amfilohija



Mere Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti (NKT) u borbi protiv pandemije koronavirusa masovno se krše i na dan sahrane mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u i ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici za vreme liturgije i opela koje je povodom smrti Amfilohija služio patrijarh srpski Irinej.

Mere su kršene i u petak u Kliničkom centru Crne Gore i u Cetinjskom manastiru, kao i subotu na Cetinju, u Podgorici, u Hramu Hristovog Vaskrsenja, kao i ispred hrama, pišu Vijesti.

Sveštenici su u nedelju ispred Hrama pričešćivali građane istom kašičicom, a deo građana ispred Hrama ne nosi maske. Bez maski je i većina ljudi u Hramu, među kojima je i mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić, čitav niz poslanika i drugih javnih ličnosti, kao i većina sveštenstva i monaštva.

Mitropolija crnogorsko primorska je prethodno više puta pozivala građane da poštuju mjere NKT-a.

"Svesni celokupne zdravstvene situacije, ali i ogromnog poštovanja koje je novoprestavljeni Mitropolit uživao, još jednom apelujemo na sve učesnike ispraćaja da se pridržavaju svih propisanih zdravstvenih mera, da nose maske i drže distancu. U cilju obezbeđivanja što veće zaštite nabavljeno je 5.000 zaštitnih medicinskih maski koje će danas biti podeljene onima koji je ne budu imali", saopšteno je u subotu iz NKT.

Izvor: FoNet, Vijesti, N1 Beograd