Ukidanje anonimnosti: Vulin traži apsolutni nadzor građana



Najava ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina da će se založiti za ukidanje anonimnosti na internetu, pored toga što nije realna, predstavljala bi i uvod u društvo apsolutnog nadzora građana, ocenjuju sagovornici portala Nova.rs.

Da podsetimo, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da se zalaže za ukidanje anonimnosti na internetu, nakon pretnji koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobio na društvenim mrežama.

Predložiću zakon 

Ovim povodom, novi ministar policije je rekao da treba usvojiti zakon prema kojem nalog na društvenim mrežama ne bi mogao da se otvori bez unošenja tačnih ličnih podataka. 

“Anonimnost je dovela do toga da na mrežamu pišu najveće gadosti. Dok ne bude ukinuta anonimnost na internetu, to će se dešavati”, rekao je između ostalog Vulin i dodao:

“Pretnje koje Vučić dobija su pitanje za tužioce i pravosuđe, jer se stvara atmosfera da je porodica Vučića toliko omražena da ih treba ubiti. O fašizmu svi ćute dok ne pogađa njih, ali na kraju svi dođu na red.

SNS i sama koristi anonimne naloge 

Kad bi se Vulinove želje i ostvarile i u Skupštini Srbije se usvojio takav zakon, kojim bi se građanima Srbije zabranilo da na internetu budu anonimni, to bi bilo ne samo kršenje njihovih sloboda, već i uvod u društvo apsolutnog nadzora građana, smatra Đorđe Krivokapić iz Share fondacije.

“Tviter je u aprilu izbrisao više od 8.500 anonimnih naloga koji su promovisali vladajuću strukturu, treba na to podsetiti. Činjenica je da se ti nalozi često koriste za dezinformaciju i jesu izvor prekoračenja slobode izražavanja, ali isto tako pravo na anonimnost jeste ljudsko pravo iz ugla ljudskih sloboda. Ukoliko bi se ukinula, to bi bio uvod u društvo apsolutnog nadzora. Anonimnost jeste predmet ograničenja u Rusiji i Kini, ali nije na Zapadu kojem težimo. Sada je pitanje kakvo društvo mi želimo”, rekao je Krivokapić za Nova.rs.

Što se pretnja i ugrožavanja bezbednosti tiče, smatra da je nepobitna činjenica i to da niko nikome nema pravo da preti.

“To je krivično delo i policija i Tužilaštvo za organizovani kriminal imaju mehanizme da počinioce takvih dela vrlo brzo otkriju i to smo do sada imali više puta prilike da vidimo, a bilo je izvesnih pomaka i kad su u pitanju pretnje novinarima”, kaže Krivokapić.

Kršenje ljudskih prava

Sličnog je mišljenja i advokat i bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić koji za portal Nova.rs kaže da ova ideja nije nova.

“Jeste činjenica da se internet zloupotrebljava, da ima govora mržnje, pa čak i ozbiljnih pretnji, međutim, državne strukture imaju sasvim adekvatne mehanizme da otkriju počinioce vrlo brzo i da ih kazne. Ja lično nikada nisam anoniman na internetu i smatram da je odgovorno nastupati javno, međutim, dobar deo ljudi misli da je njihovo pravo da budu anonimni. To se bar do sada potvrdilo kao jedno stečeno pravo na internetu. Ne treba, međutim, zaboraviti da je ministar Vulin eksponent jedne političke strukture koja masovno koristi anonimne naloge, tako da smatram da Vulin nije bio ozbiljan kada je ovo rekao”, rekao je Šabić i dodao je ovo deo jedne političke parade koja se uklapa u celu priču koju forsiraju funkcioneri SNS, a odnosi se na pretnje Vučiću.

Izvor: Nova.rs