DRAŽA PETROVIĆ - Đenke nad Balkanom



Draža Petrović, kolumna za portal N1

Otkad je legendarni naprednjački Đenka, još legendarniji predsednik Vučić, u Skupštinu Srbije doneo ton film, mnogobrojni poslanici naprednjaka shvatili su šta sve možeš sa tonom kao tekovinom savremenog čovečanstva.

Kada imaš ton u direktnom skupštinskom prenosu, možeš tonski da - vređaš, omalovažavaš, pljuješ, razapinješ, gaziš, šutiraš - koga god hoćeš do mile volje, pa je „Naprednjaci vrte istu priču u (počasni) krug“ postao kultni ton film.

Sve dok jednog dana svaki normalan čovek u Srbiji, poput Kristine iz Maratonaca, nije uzviknuo: „Serem vam se u ton film!“

Ispalo je totalno bez veze, jer je naprednjački Đenka, predsednik Vučić, imao velike planove sa svojim omiljenim glumcem za lupkanje nožicama, Markom Atlagićem, po pitanju snimanja ton filmova.

-Lupačice moja! –tepao je naprednjački Đenka Marku Atlagiću dok su snimali ton film na maloj prljavoj reci zvanoj Jednopartijska Skupština Srbije.

-Lupkaj malo nožicama, lupačice moja! – vikao je tako SNS Đenka, a Marko je lupkao, lupkao, lupkao, jer je, čini se, odavno prolup(k)ao, pa je kao takav postao ikona one Srbije koja misli da nekoga treba uništiti samo zato što je u intervjuu NIN-u, poput Seke Sablić, rekao: „Serem vam se u ton film“.

Ta originalna replika Kristine iz Maratonaca, u tumačenju Seke Sablić, nije baš tako izgovorena u Sekinom intervjuu NIN-u, ali Seka u NIN-u jeste kritikovala ton film koji godinama gledamo i slušamo, toliko često, da više ni ne možemo da ga gledamo i slušamo.

Tako da bi za Srbiju bilo najbolje da se u 21. veku, bar kad su prenosi iz Skupštine Srbije u pitanju, vrati na nemi film, jer je nemi film idealna vrsta filma za praćenje dešavanja u „zlatnom dobu“.

Marko Atlagić, skraćeno Marko At., koji je, sudeći po prezimenu, direktan potomak nekog punokrvnog ata, postao je zvezda potkrovlja i suterena Skupštine Srbije, te je odmah posle Seke udario i na Dragana Bjelogrlića, pa je cela ta priča počela da liči na naprednjački kasting za odstrel nepodobnih glumaca.

Samo zato što ti glumci, jelte, nisu pristali da ćute i zvižduću, nego su nešto rekli, a mogli bi da ćute i povremeno se slikaju za Gloriju u velikom intervjuu na temu: „Šta najviše volite da kuvate?“

Bjelogrlić je, recimo, rekao jednu odličnu stvar: "U svakoj naciji, državi, u svakom društvu, postoje mediokriteti i postoje slobodoumni, talentovani i izuzetni ljudi. Države se razlikuju, između ostalog, i u afirmaciji jednih u odnosu na druge".

I onda se neslobodoumni, netalentovani i neizuzetni Marko At, naš proslavljeni medi(j)okritet, ustremio na Bjelogrlića jerbo je naprednjačka logika jasna: „Nema te mudre rečenice koju mi naprednjaci odmah nećemo dokazati u praksi“.

Tako da Bjela u nekom četvrtom, petom, šestom nastavku „Senki nad Balkanom“, može da osmisli sinopsis sličan prvom delu Senki. Kao, pisaće u tom sinopsisu, neko seče glave poslanicima u Skupštini Srbije, ali je najinteresantnije što oni i dalje imaju glavu, mada čim progovore deluje da je nemaju.

I na kraju inspektori Tanasijević i Pletikosić otkriju da glave te opskurne grupacije jednopartijskih jednojajčanih poslanika, seče jedan čovek koji ima glavu za sve njih. A zove se – Đenka.

Đenka im govori: „Lupkajte malo nožicama, lupačice moje i lupači moji“, jer im za razliku od glava ne seče noge, oni onda lupaju, lupkaju, lupaju i lupkaju, pa se onda Đenka pojavi na RTS-u gde objasni da on nije ništa kriv.

I kaže da „nije saglasan sa načinom na koji se Atlagić obratio glumici“ jerbo to „šteti Srpskoj naprednoj stranci, iako znam da Atlagić to nije namerno uradio”. Đenka je, s druge strane, ipak rekao da je povod za Atlagićeve napade – intervju Seke Sablić u nedeljniku NIN bio “čisto politički”.

“Ni sa jednom rečenicom se ne bih saglasio. Ali, takođe nije bilo potrebno ni Marku da karakteriše i daje svoju ocenu kakva je Seka Sablić. To je politički pogrešno”, rekao je Đenka za RTS.

Dakle, Đenki koji seče glave u šestom nastavku “Senki nad Balkanom” pod nazivom “Đenke nad Balkanom”, nije sinoć na RTS-u bilo glupo što neko vređa jednu izuzetnu glumicu, nego što je to “politički pogrešno” i “nanosi štetu Srpskoj naprednoj stranci”.

Što će reći – kad im je govorio da lupkaju nožicama po Skupštini što više mogu, potcenio je razmere političke štete koju mogu napraviti jednojajčani poslanici jednopartijskog parlamenta.

A lepo je neko jednom rekao – nikada ne potcenjuj glupake, druže Đenka, jer oni uvek naprave veću štetu nego što si planirao..

Zato što predsednik Đenka uvek daje prednost idiotima nad genijlacima, i uvek daje prednost mediokritetima nad slobodoumnim, talentovanim i izuzetnim ljudima, ko što reče Bjela, na kraju dobijete zemlju u kojoj tri idiota redovno nadglasaju dva genijalca.

Ali, od takve politike opravka Srbije po Đenkinom receptu na kraju će ostati samo dugmići. Ko što su ostali i iza onog originalnog Đenke.

I neko će, zagledan u te dugmiće, reći: „Al‘ nas je opravio, svaka mu čast!“