“Kad odem” odzvanjalo Novim Sadom: Opraštaj od Đoleta



Smrt Đorđa Balaševića pogodila je kako građane Srbije, tako i regiona. U njegovom rodnom Novom Sadu više hiljada građana okupilo se večeras na Trgu slobode i pale sveće za legendarnim Panonskim mornarom. Gradom odzvanjaju njegove pesme, a na taktove pesme "Kad odem" zaplakali su svi. Na gradskim institucijama u Novom Sadu zastave su spuštene na pola koplja.

Građani pored Spomenika Svetozaru Miletiću ostavljaju cveće i plišane igračke zeca.

Ljudi sve vreme dolaze, među njima ima i viđenijih Novosađana, a tu su i tamburaši koji su ga pratili na brojnim koncertima.

Emitovanje pesama Đorđa Balaševića počelo je sa razglasa i to prvo pesmom “Kad odem”, a potom su se nizale “D-moll” i druge. Svaka bi se završila velikim aplauzom. Neki građani su preko telefona puštali Balaševićeve pesme, pa se tako mogla čuti “Priča o Vasi Ladačkom”, “Neki novi klinci” i druge.

Novosađanima je naročito ostao u sećanju koncert na Trgu slobode tokom građanskih protesta protiv režima Slobodana Miloševića, krajem septembra 2000. godine, kojem je prisustvovalo 35.000 ljudi.

Jedna od himni građanskih protesta 2000. godine, nakon kojih je srušen Miloševićev režim, bila je Balaševićeva pesma “Živeti slobodno”.

Kako se nezvanično saznaje, u Novom Sadu povodom smrti Balaševića biće proglašen Dan žalosti, a pretpostavlja se da će Dan žalosti biti i u celoj Vojvodini.

Veliki broj Novosađana okupio se večeras i ispred Balaševićeve porodične kuće u Ulici Jovana Cvijića 33, gde su takođe palili sveće, polagali cveće i ostavljali poruke. 

Na Gradskoj kući ugašena je rasveta a zastave na Trgu slobode su spuštene na pola koplja.

Mesto i vreme sahrane za sada nisu poznati.

Podsetimo, naš poznati kantautor Đorđe Balašević preminuo je danas u 67. godini.

Balašević je pre tri dana primljen na Infektivnu kliniku gde se lečio od upale pluća od posledica bolesti izazvane koronavirusom.

Društvene mreže pune su poruka ljubavi upućenih pokojnom Balaševiću. Građani bivše Jugoslavije nisu zaboravili ni njegov veliki antiratni angažman tokom devedesetih godina 20. veka. Nismo zaboravili ni njegove stihove „Ma, j*bite se, devedesete…“. Ni ono na šta je upozoravao 1987, „Samo da rata ne bude“.

Jugoslovenski, srpski i vojvođanski kantautor, pevač, tekstopisac, pesnik, glumac i reditelj Đorđe Balašević rođen je 11. maja 1953. godine u Novom Sadu. Bio je član grupa Žetva i Rani mraz, a 1982. je započeo solo karijeru. 

“Panonski mornar” je karijeru započeo u srednjoj školi, u grupi “Žetva”, a iz tog perioda ostao je poznat hit „U razdeljak te ljubim“. Potom je bio u grupi “Rani mraz”, a od 1982. godine je započeo solo karijeru.

Balašević je objavio 16 albuma i pet knjiga – „Tri posleratna druga“, „Dodir svile“, „Kao rani mraz“, „Jedan od onih života“ i „Kalendar mog detinjstva“.

Glumio je u nekoliko televizijskih serija, za koje je pisao i muziku.

Singl “Računajte na nas”, iz perioda dok je bio član Ranog mraza, postigao je veliku popularnost u socijalističkoj Jugoslaviji i ostao je popularan među jugonostalgičarima. Tokom 1990-ih bio je veliki kritičar politike Slobodana Miloševića.

Više od tri decenije bio je u braku sa Oliverom Balašević. Imaju troje dece, Jovanu, Jelenu i Aleksu.

Izvor: Autonomija.info, Nova.rs