Svijeće, suze i pjesma: Sarajevo se oprašta od Đorđa Balaševića



Građani Sarajeva okupili su se spontano na platou Skenderije, mjesta gdje Đorđe Balašević održao mnoge koncerte na kojima su plakali i on i publika. U tišini, sa suzama i uz pjesmu "Kada odem" pale svijeće i odaju počast jednom od najvećih kantautora bivše Jugoslavije koji je preminuo danas u 68. godini.

Širom regije ljudi se okupljaju i odaju počast Balaševiće, a hiljade ih se nalazi već satim ispred njegove kuć u Novom Sadu gdje uz njegove pjesme poručuju da nikada neće biti zaboravljen.

Društvene mreže preplavljene su njegovim fotografijama, izjavama i pjesmama, što govori o njegovoj veličini. Bio je muzičar svih generacija.

“Oni su me zvali da to bude koncert pomirenja, i ja sam smatrao da dolazim s naše strane. Ne volim da govorim “u ime svih nas” jer to kada sam jednom to rekao to nije ispalo dobro”, pojasnio je Đorđe Balašević, u posljednjem intervjuu za N1, prisjećajući se svog koncerta u Sarajevu 1998. godine.

Nova.rs je objavila kako se popularni muzičar se desetak dana unazad liječio kod kuće od simptoma upale pluća.

Đorđe Balašević bio je jugoslovenski i srbijanski kantautor i pjesnik. Bio je član grupa Žetva i Rani mraz, a 1982. je započeo solo karijeru. Ukupno je objavio 12 albuma. Glumio je u nekoliko televizijskih serija, za koje je pisao i muziku.

Izvor: N1 Sarajevo