MILAN ĆULIBRK - Vučićeve desetke i Vulinove dosetke



Piše: Milan Ćulibrk, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Afere Кrušik i Savamala Vučić je prećutao. A i šta da kaže? Šta je to GIM? Ili, u kakvoj to državi nadležni za pet godina ne mogu da otkriju „kompletne idiote“? I ko je tu onda kompletni idiot? I ko u takvoj državi može da garantuje da i sa jednom devetkom na kraju studija neće imati prosek 10,0

Sudeći po pisanju tabloida, na izborima za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve izgubio je Dragan Đilas, a pobedio Aleksandar Vučić, iako je „božija ruka“ odlučila da na upražnjeni presto dođe dosadašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. Zato mu neće biti nimalo lako da zatrpa rovove koje su između dve struje u SPC udarnički kopali i oni koji u crkvu nikad ušli nisu. Jer da jesu, ne bi to ni radili. A neki su baš duboko kopali, kao da su, Bože oprosti, iz podzemlja.

Osim patrijarha, nove podele izazvala je i smrt pesnika ravnice Đorđa Balaševića. Sreća u toj nesreći je što je naspram miliona, koje je njegova smrt rastužila, stajala šačica onih koji nisu smogli snage da bar ćute, umesto da ga vređaju za nešto što nije ni pomislio, a kamoli uradio. Ali, to već više govori o njima, nego o njemu. A ko su oni, bolje da i ne znate. A nisu ni zaslužili da se o njima priča.

Podelio nas je i Aleksandar Кavčić, profesor Кarnegi Melon univerziteta, koji je ponudio besplatne udžbenike svim osnovcima u Srbiji. Njegovu ideju neki su dočekali na nož sa takvom žestinom sa kakvom Marko Atlagić, Marijan Rističević i Luka Кebara ne govore o Đilasu, Jeremiću, Obradoviću… Za izdavače je Кavčić isto što i Robin Hud za šerifa od Notingema. Njihova reakcija je i očekivana, jer ko bi se odrekao biznisa od oko 100 miliona evra godišnje, ali će biti mnogo zanimljivije videti kako će reagovati direktori škola i nastavnici kada budu birali iz kojih će udžbenika učiti osnovci od sledeće jeseni. Iz besplatnih ili iz onih čiji komplet košta 100 evra? I kako će reagovati roditelji od kojih će se mnogi ove godine prijaviti za onih 30 plus 30 evra, koje im je obećao Aleksandar Vučić, da bi udžbenike za svako dete platili po 100 evra. Кavčić je uradio ono što je bilo do njega, a bivši ministar prosvete Srđan Verbić mu je javno obećao da će napisati jedan besplatni udžbenik. I privatni izdavači uradiće sve što je u njihovoj moći da im ne propadne biznis. Šta će uraditi direktori škola, nastavnici i roditelji? U čijem će interesu oni glasati, ne u aprilu 2022, već 2021, kada se biraju udžbenici za osnovne škole? Hoće li, kao nekada u parlamentu, i oni glasati na zvonce?

Vlast, bar za sada, ne razmišlja o besplatnim udžbenicima. A i predsednik Vučić ima preča posla, sam se pohvalio da je u prvom ispitnom roku dobio tri desetke i jednu devetku, jer nije imao vremena da prisustvuje praktičnoj nastavi iz tog predmeta. Šteta. Mada, ko garantuje da i sa tom devetkom na kraju neće imati prosek 10,0? Preokupiran ispitima na Višoj trenerskoj školi, nije imao vremena da se bavi aferama, koje bi mogle biti deo novog izveštaja Evropskog parlamenta za Srbiju. Na molbu da kaže šta će država uraditi da se sve nabrojane afere reše, Vučić je rekao da je Jovanjica „rešena“, a da Telekom i „nije afera“. Кrušik i Savamalu je prećutao. A i šta da kaže? Šta je to GIM? Ili, u kakvoj to državi nadležni za pet godina ne mogu da otkriju „kompletne idiote“? I ko je tu onda kompletni idiot?

Umesto predsednika, koji se hvalio desetkama, evropskim parlamentarcima se dosetkom u svom stilu obratio ministar policije. „Pošto ste vakcine sačuvali za sebe, molim Evropljane da svoje političke stavove, pritiske na naše pravosuđe i licemerje, takođe zadrže za sebe. Ako ne možete da nam date ono što nam treba, slobodno sačuvajte ono što nam nimalo nije potrebno“, poručio im je Aleksandar Vulin. Hrabro i nadasve transparentno, ministar policije im je odbrusio da njemu pravna država - nimalo nije potrebna. Logično, njemu je dovoljna tetka iz Кanade. A Srbija je mala i za pravnu državu i za tetku. Ma, bila bi mala za te dve stvari istovremeno, čak i da je velika.

Posle Vulina, fali još samo da Dragan Marković Palma svetskim moćnicima zapreti da će, ako budu nervirali ovdašnju vlast, Skupština Srbije poništiti Zakon o digitalnoj imovini! Šta je tu smešno? Pa, sredinom decembra 2020, dok je Palma u direktnom TV prenosu govorio o kriptovalutama, bitkoin je vredeo oko 18.000 dolara, a početkom ove nedelje vredi više od 54.000 dolara. Za samo dva meseca vrednost bitkoina uvećana je tri puta! Pa sad neka neko Palmu ubedi da taj rast nije pogurala njegova beseda u parlamentu.