MILAN ĆULIBRK - Cane, Ršum i ostali strani plaćeniciPiše: Milan Ćulibrk, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Da nije predsednice Vlade Ane Brnabić, neobavešteni građani Srbije nikada ne bi saznali da su Zoran Кostić Cane, frontmen Partibrejkersa, dečiji pesnik Ljubivoje Ršumović, autor čuvenih Fora i fazona ili Snežana Jandrlić, nekadašnja pevačica Suncokreta i Ranog mraza – strani plaćenici. Кao uostalom i svi koji su na bilo koji način učestvovali u Ekološkom ustanku u Beogradu. A na tom skupu zatraženo je samo da se poštuje Ustav, da se obezbede zdrava životna sredina, čist vazduh, čiste reke… Pa, šta bi tek bilo da su od političara zahtevali čiste ruke, čist obraz ili čiste račune?

„Žao mi je što su na tom skupu učestvovale i organizacije koje su finansirane iz inostranstva, pa i iz zemalja koje su lideri po broju izgrađenih mini-hidroelektrana“, rekla je Brnabić. Nije, međutim, rekla da u drugim državama reke i dalje teku, da ih ne guraju u cevi, kao kod nas. Prećutala je da su posledice MHE u Srbiji suva rečna korita, a da u drugim zemljama nekom tako nešto padne na pamet taj bi pre završio u ludnici nego u zatvoru. Prosto, polazi se od pretpostavke da tako nešto ne bi uradio niko normalan, koliko god korumpiran bio. Prećutala je premijerka i da nekoliko MHE ima firma čiji je vlasnik kum predsednika Srbije, bivši direktor Elektromreže Srbije i da po tom osnovu na njegove račune svake godine leže nekoliko miliona evra.

Nije, međutim, propustila priliku da taj skup okarakteriše kao politički. Pitam se samo da li iko iz vrha SNS shvata da u ovoj zemlji postoje ljudi koji vlastima nešto zameraju a da nisu članovi „fašističkih“, „tajkunskih“ ili ne znam kakvih stranaka ovog ili onog predsednika opozicione stranke. A, ko zna, možda stvarno sa terase Savanove, restorana u sklopu Beograda na vodi, sve izgleda drugačije od onoga što su drugi videli na platou ispred Skupštine. Ili je, možda, Brnabić bila ljuta što je branč bio toliko skup, a po platama ona, predsednik Vučić i ministar finansija Siniša Mali ne mogu da se porede se Dušanom Bajatovićem, generalnim direktorom Srbijagasa, koji po raznim osnovama (i svaki dinar je prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije) mesečno zarađuje oko četiri miliona dinara. Zaposleni koji primaju minimalac za ceo radni vek od 40 godina mogu da zarade četiri mesečne „plate“ najbolje plaćenog „državnog menadžera“. 

U odnosu na Bajatovića, Mali je puka sirotinja. Zato, njegov osmeh na fotografiji, koju je predsednik objavio na svom Instagramu, više priliči nekome ko je tek došao posle sedmodnevnog odmora i uživanja na nekom egzotičnom ostrvu, ali i upućuje na zaključak da nije on platio račun. Jer, u suprotnom ne bi mogao da dočeka 1. maj a da ne pozajmi neku kintu od nekog bogatijeg prijatelja. Ako se, naime, hrana i piće sa Vučićeve fotografije uporede sa cenovnikom Savanove, može se zaključiti da Mali sa platom od 103.000 dinara ne bi mogao sebi da priušti da za dva ovala sa pršutom i sirom izdvoji po 1.200 dinara, za ajvar i dve zelene salate 950, čašu ceđene narandže 400,  jedno pivo, čak i ako je najjeftinije 240, za dve vode od 0,25 litara po 160 dinara… Još ako su njih troje (a izgleda da je još neko sedeo za stolom) uzeli po sladoled, to je dodatnih 1.350 dinara. Ili ako je, ne daj bože, neko naručio samo jedan stek od 250 grama to je još 2.950 dinara. Samo to zajedno košta 8.600 dinara. Osam odsto mesečne plate ministra finansija! Sreća pa ima i 40.000 dinara naknade od Fonda za razvoj, inače… I kako onda da ne budu ljuti na one što bi da dižu ekološki ustanak. Кao da je njima lako.

Goran Vesić je uz muziku slavio pobedu Crvene zvezde. „Niko nije bezgrešan“, rekao je predsednik. Tačno, samo veći problem od toga što je uhvaćen kako krši epidemiološke mere je to što je Vesić uhvaćen i u laži. Dok on tvrdi da se slavilo u poluotvorenom prostoru, na snimku se vidi da su mnogi bili u košuljama. I to u vreme dok je temperatura bila blizu nule, jer je prethodne noći u Beogradu pao sneg. Otud i za Vesića važi ona stara da majka ne kune sina što se kocka, nego što se vadi. 

Кako li će, međutim, iz svega da se izvadi Nebojša Stefanović, koji je kao ministar vojni, uz sve njegove druge muke, komandno odgovoran i što se u petak kod Ostružnice, na ravnom putu, prevrnuo nekoliko miliona evra vredan sistem za protivvazdušnu odbranu pancir-S1E? Ili, ipak, Stefanović ima neki svoj „pancir“, koji ga je do sada odbranio od svih napada?