Niko više ne sme umretiMiloš Janković, tekst za Peščanik.net, 8.4.2021.

Maka Hašim, radnik JKP Gradska čistoća, podlegao je povredama sedam dana nakon nesreće na radu. Maku Hašima priklještio je kamion za odnošenje smeća. Maka Hašim bio je radnik sa ozbiljnim invaliditetom i zdravstvenim problemima. Maka Hašim imao je o tome zvaničnu potvrdu medicine rada. Maka Hašim nije smeo da obavlja zahtevne fizičke poslove. Maki Hašimu naređeno je da stoji na zadnjoj platformi kamiona i podiže teške kante pune smeća. Maka Hašim nije dočekao svoj pedeset prvi rođendan.

Marko Popadić, direktor JKP Gradska čistoća, dan pre Hašimove smrti, podneo je tužbu protiv predsednika Udruženih sindikata Srbije Sloga i odbornika u skupštini grada Beograda Željka Veselinovića. Marko Popadić zahtevao je naknadu za nanetu nematerijalnu štetu. Marko Popadić optužio je Veselinovića za povredu ugleda i časti. Marko Popadić kupio je 50 tablet uređaja od firme iza koje stoji Slaviša Kokeza po ceni od 188.883.600,00 dinara. Marku Popadiću zasmetale su Veselinovićeve kritike na društvenim mrežama.

Maka Hašim i Marko Popadić slika su današnje Srbije. Srbija se deli na one koji imaju sve i mogu da rade šta hoće i one čiji su životi bezvredni. Najmanje pet godina unazad gledamo ovakvu sliku. U julu 2017. godine dva radnika izgubila su živote nakon eksplozije u fabrici Milan Blagojević u Lučanima. Njihove kolege stale su na stranu direktora te fabrike Radoša Milovanovića. Suđenje Milovanoviću još uvek nije završeno. Poslednji put odloženo je 15. marta ove godine.

Sa druge strane, doneta je presuda za slučaj koji se odigrao godinu dana nakon pogibije radnika u Lučanima. Sud je naložio nekadašnjem šefu odborničke grupe DS-a u skupštini grada Beograda, Balši Božoviću, da Goranu Vesiću isplati 166 hiljada dinara za povredu ugleda i časti. Božović je u oktobru 2018. povredio ugled i čast zamenika gradonačelnika izjavom da je čuvena novogodišnja jelka plaćena 83 hiljade evra.

Bar pet godina unazad životi građana Srbije vrede koliko i najjeftiniji građevinski materijal. Režim nas ugrađuje u temelje svoje samovladavine. Sudovi postoje da čuvaju ugled i čast nelegitimnih vlastodržaca. Zločini nad podvlašćenima se ne sankcionišu. Suđenja se odlažu i uvek nedostaju dva ključna minuta.

Do pada režima na izborima može proći još neka godina. Za to vreme ne smemo izgubiti više nijednu osobu. Da bismo sačuvali sopstvene živote i živote naših sugrađana zločini ne smeju ostati nekažnjeni. Presude Dragoljubu Simonoviću i Milutinu Jeličiću Jutki pokazale su da se za pravdu moramo sami izboriti. Moramo biti prisutni na svakom ročištu svakom zlikovcu. Istina je da pravične presude sudova protiv odgovornih za zločine zahtevaju napor samih građana. Ali ništa nam više nije ostalo sem golog života i nade da ćemo ga sačuvati.