Majka joj je umrla na VMA, 56 sati joj to niko nije javio"Moja majka preminula je posle 18 dana lečenja na VMA, u nedelju, na Uskrs, a ja sam to saznala 56 sati kasnije, kada sam nakon tri dana besomučnog i bezuspešnog zvanja telefonom da dobijem bilo kakvu informaciju čula pitanje sa druge strane: A jeste vi sigurni da je ona uopšte primljena kod nas?", tako svoju ispovest za Nova.rs počinje Ivona Stojanović, koja je ostala bez svoje majke Milice (70).

„Niko da javi, niko da pomisli da neko sa ove strane skapava od brige, da smo svi ljudi, a ne džakovi krompira koje tako baciš negde kao da nisu ničiji… – Pa poslali smo telegram. XXI vek! Moje majke više nema, ne mogu da je vratim, ali ovo dokle smo stigli kao ljudi, ovo je izgubilo svaki smisao na toliko nivoa da nema reči koje bi to mogle ni da objasne, još manje da pravdaju“, nastavlja Ivona.

Nakon komplikacija sa opstruktivnom bolešću pluća, njena majla je završila na odeljenju za urgentnu medicinu VMA.

Ivona napominje da je svih prethodnih dana, dok je njena majka ležala na VMA, telefonom samo dobijala samo šturu informaciju da je stanje bez bitnijih promena i spuštanje slušalice.

„Sve podatke sam ostavila prilikom njenog prijema, između ostalog i telefon – koji ste đavo sve uzimali, ako se niste udostojili da mi javite da mi je majka preminula“, ogorčena je Ivona koja podseća i da se sve to desilo u isto vreme kada je nakon četiri dana pronađeno telo pukovnika Petra Simića, koji je ležao u zaključanom toaletu hitne službe.

„Moj utisak je da za praznike tamo nije bilo nikoga. Jedan dan nisam uspela ni centralu da dobijem“, objašnjava traumu i svu brigu koju je prošla.

Kada je saznala vest o smrti i otišla na VMA, Ivona tvrdi da su je ubeđivali da njena majka nije imala lične stvari.

„Kao da su je pokupili sa ulice kada nekom pozli. Ona je imala uput i stvari. Jurila sam i njene stvari po odeljenjima“, priseća se Ivona.

Dominira tuga, ali tu je čitava mešavina osećanja kojih Ivona ne može da se oslobodi.

„Moj najjači osećaj je poniženje. Smrt je dovoljno teška. Ti si neku ženu, nečiju majku spakovao u neku vreću i zaboravio na nju tri dana kao da nema nikaga. Za mene je to strašno, za mene je to dvostruka smrt. Nemam snage ni da vidim istoriju bolesti i da pogledam da li je u trenutku srčanog zastoja bilo uopšte dežurnog lekara da pokuša reanimaciju“, zaključuje Ivona.

Nova.rs je od VMA zatražila objašnjenja i odgovore povodom ovog slučaja, ali ih do objavljivanja teksta još nije dobila.

Izvor: Nova.rs