Solidarnost oštećenih



Najava istraživanja zaliha jadarita na području Požege izazvala masovne proteste

Solidarnost oštećenih

Strepnje Požežana da je država spremna da žrtvuje i njih i prirodu pojačao je i odgovor resornog ministarstva, koje je deo informacija proglasilo za poslovnu tajnu Jadar litijuma, firme bez zaposlenih i bez ikakvih prihoda

Situacija koja se trenutno odvija u okolini Požege poznata nam je iz Loznice, ali i sa Stare planine, iz Smedereva, Zrenjanina, Bora, Majdanpeka.., uz izvesne razlike u scenarijima. Po ovom, podjednako jezivom, država je dozvolila australijskoj kompaniji Centralist da preko svoje ćerke firme Jadar litijum iz Beograda, počne sa istraživanjem područja devet požeških sela i jednog sa teritorije Кosjerića, u potrazi za rudom jadarit iz koje se ekstrahuje litijum, na vrlo radikalne načine.

Na to se podiglo stanovništvo, rešeno da brani svoj vazduh, vodu i zemlju, a uvereno da je na vreme otpočelo borbu, jer istraživački radovi još nisu započeti, premda su najavljeni za 17. april.

Obaveštenje o početku istraživanja plasiralo je Odeljenje za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne poslove SO Požega svega 10 dana ranije, 7. aprila, u nekom ćošku opštinskog sajta, pozivajući se na rešenje Ministarstva za rudarstvo i energetiku koje je izdalo dozvolu Jadar litijumu 1. marta. „Isprva smo mislili da devet navedenih koordinata označavaju mesta gde će biti bušotine, ali smo ubrzo shvatili da se radi o tačkama koje obrubljuju površinu od 37,5 kvadratnih kilometara“, Bogdan Radovanović iz Inicijative za Požegu objašnjava da to znači da bi sonde mogle da se pobodu bilo gde na tom pozamašnom području. I bilo kada, počev od naznačenog datuma, ali ne bez saglasnosti vlasnika parcela.

U tu mučnu proceduru dobijanja odobrenja Opština očito nije htela da se meša, već kao da je htela da vest sakrije, čim se niko od predstavnika lokalne samouprave nije obratio meštanima, bar preko jednog od dva lokalna medija. Preuzimajući obavezu vlasti, Inicijativa je preko svog fejsbuk-profila prenela pomenuti tekst sa sajta, ne bi li skrenula pažnju javnosti na preteće činjenice. „Post je postao viralan, sa 60.000 pregleda i ko zna koliko deljenja“, navodi Svetlana Avramović, takođe članica „građanske straže“, kako još zovu Inicijativu za Požegu.

U inboks su stali da se javljaju mnogi sa sličnim iskustvom, nudeći podršku, tako je spontano stvorena baza za alarmiranje seljana Duškovaca, Dražinovića, Velike i Male Ježevice, Mađera, Gornje, Srednje i Donje Dobrinje, Mušića, Papratišta i Subjela, čija je osnovna delatnost – poljoprivreda. Aktivisti su sazvali skupove po selima da bi žiteljima razjasnili rizike još jedne od volšebnih „stranih investicija“.

„Nekima smo morali da tumačimo da su ugroženi iako će se bušenje vršiti u susednom naselju, jer će putem vetra i podzemnih voda zagađenje maltene automatski doći i do njih“, kaže Dušan Mirkić, još jedan od dvadesetak činilaca tvrdog jezgra Inicijative. Buđenje su pomogla ekološka udruženja, na čelu sa Ne damo Jadar i Rađevinu, kao i pojedini eksperti, kako su okupljeni dobili konkretna znanja o predstojećoj invaziji krupnog kapitala na njihova ustavna prava na zdravu životnu sredinu, a noseći stub opstanka.

Fleke umrle trave oko procurilih istražnih bušotina na teritoriji Loznice, već napukla cirada preko budućeg jalovišta u Brezjaku, uništeni arheološki tragovi Aboridžina u klisuri Jukan.., gde je vršljala kompanija Rio Tinto, bili su rečit znak za uzbunu, bez obzira na to što Jadar litijum zvanično nije deo ove korporacije, kako se podozrevalo. Opšta pozornost usmerena je i na fakat da će nadzor nad geološkim istraživanjima da vrši pi-ar konsalting agencija Veljka Vučića, sa sumnjivim rangom stručnosti u oblasti mineralogije.

Piše: Dragana Nikoletić
Opširnije u štampanom izdanju NIN-a od 6.5.2021.