Vlast ustuknula pred Palminim šifrovanim pretnjama



Reakcija političkih funkcionera nakon optužbi da je Dragan Marković Palma u Jagodini podvodio devojke i maloletnice, talasala je od potpunog ignorisanja, preko prebacivanje fokusa u polje političke igrarije i ograđivanja, a u zavisnosti od Palminih nastupa na televiziji i potpunog povlačenja. Da li je vlast ustuknula pred Palminim šifrovanim pretnjama?

Nakon što su optužbe protiv Markovića u srpskoj javnosti odjeknule kao bomba, u političkim krugovima usledio je muk, makar kada je reč o javnim istupima. Najpre je ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić upitana od strane reportera Bete nakon konferencije o pravima žena – „Dijalogom do rodne ravnopravnosti i društvene kohezije“ da prokomentariše ovaj slučaj, rekla da „ne bi“.

„Ne, zaista to ne bih komentarisala“, rekla je hladnokrvno Gordana Čomić iako je, prema pisanju Bete, na toj konferenciji prethodno istakla da je važno da društvo shvati da su žene „ljudska bića, a ne teritorija koju treba gaziti ili predmet koji treba posedovati“.

Zatim je sa sramnom izjavom istupila Zorana Mihajlović rekavši da se politizacijom ove teme žrtve stavljaju u drugi plan, što je upravo ono što ona radi, optužujući Tepićevu što je na ovaj ili onaj način iznela svoja saznanja o dešavanjima u Jagodini i kriveći je što je do sada ćutala.

Tek desetak dana kasnije oglasio se i predsednik države i verovatno oborio lični rekord ćutanja o nekoj aktuelnosti. Predsednik je na sveopšte iznenađenje rekao da se ne pravi pametan i da ne viri u tuđe postelje, baš kao da se ovde govori o Markovićevoj privatnosti, a ne o sumnji da su u tim posteljama ležale maloletnice i žene protiv svoje volje.

Rekao je još da će biti jezivo ako se ispostavi da su optužbe tačne, a još jezivije (?!) ukoliko se ispostavi da nisu. U kom sistemu vrednovanja je jezivije koristiti se lažima od navodnog podvođenja maloletnica, nije razjasnio, ali je još rekao i je ceo slučaj posao za nadležne.

A, onda se oglasio Palma i oni su zaćutali.

Marković je u jutarnjem programu otvoreno zapretio vlasti rekavši da on zna mnogo više o njima.

„I ovih dana samo time sam se bavio. Ko je bio u kolima kad je nastradala jedna osoba, gde je bila glava toj jednoj osobi kad je nastradala jedna osoba i tako dalje. Neću sad sve da otkrijem, a i neću da pričam sad i ovo nije sad ja tebe plašim – ako ti kažeš za mene reći ću ja i za tebe“ izgovorio je Marković u programu uživo.

Na koju saobraćajnu nesreću se odnosi ova pretnja Marković nije obrazložio, ali kako se tih dana naširoko pričalo o donošenju presude bez dva minuta snimka saobraćajne nesreće na naplatnoj rampi Doljevac, sve je ukazivalo da je reč upravo o tom slučaju.

Preteći ton u takvoj izjavi doveo je do toga da danas, gotovo da više niko od visokih političkih zvaničnika nije govorio o slučaju Marković, ako se izuzmu poslanici SPS koji su se posle deset dana „spavanja“, najverovatnije dok su unutar stranke trajali dogovori šta dalje budući da su i Ivica Dačić i Aleksandar Antić navedeni kao česte zvanice na Palminim žurkama, njegovi bliski prijatelji i poslovni saradnici.

Tako je šef poslaničkog kluba SPS Đorđe Milićević u Skupštini Srbije rekao da je sve ovo jedna prljava kampanja protiv Markovića.

„Da se brinu o žrtvama, najpre bi sa svedocima otišli kod tužioca, ponudili dokaze, a ne započeli jednu prljavu kampanju protiv Dragana Markovića Palme i to baš juče kada iz Brisela stižu sjajne vesti za građane Srbije“, rekao je Milićević kao da su potencijalne žrtve zlostavljanja manje važne u odnosu na vesti iz Brisela.

Izvor: Nova.rs