ZORAN KESIĆ i ekipa Njuz.neta - A od kuma...Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Čišćenje Srpske napredne stranke od Nebojš... nepoštenih kadrova se nastavlja. Uhapšen je Aleksandar Jovičić, predsednik beogradske opštine Palilula, koji je, kako se navodi, u muljavinama sa građevinskim dozvolama nelegalno prihodovao gotovo 29 miliona dinara. I to je ono što se za sada zna.

Tabloidi su nakon toga vrlo zanimljivo gradili priču. Prvo smo saznali da je Jovičiću u stanu pronađeno 350.000 evra. Onda smo saznali da je imao sopstveni avion i da je na obuku potrošio 8.000 evra. Potom je usledila informacija da je nekada bio u vezi sa, pazite sad, Dijanom Hrkalović, u mladim danima kada je ona bila mlada lavica a on mladi lav SNS-a. Na kraju je obelodanjeno i da je Jovičić podrivao stranku iznutra i regrutovao ljude na svoju stranu pričom kako kod Vučića mora da se radi, a kod Nebojše se „dele torte“.

Šteta što nikad nećemo saznati da li bi se Nebojša Stefanović danas u Utisku nedelje predstavio kao „Nebojša poslastičar iz Beograda“, ali ono što jesmo saznali, iako ne bi trebalo, jeste da se Jovičić tokom ispitivanja branio da je pomenutih 350.000 evra sačuvao od ušteđevine i svadbe.

Što bi rekli mladi, zamislite samo jačinu te svadbe! Dobro, ne morate da zamišljate, postoje i fotografije gde se vidi da su svi viđeniji naprednjaci bili na slavlju kod Jovičića. Ono što se na tim slikama, međutim, ne vidi jeste da se na obične svadbe ide sa kovertom, a kod Jovičića se izgleda išlo sa koferčetom. Ili to ili je morao da napravi baš baš veliku svadbu kako bi mogao da pokrije troškove i da mu ostane još 350.000 čiste zarade. Možda istraga u nastavku pokaže i da njegov avion uopšte nije kupljen već ga je dobio od kuma ili možda od neke njegove tetke iz Кanade.

Кad smo kod tetke iz Кanade, zanimljivo je da njegov koalicioni kolega Aleksandar Vulin nije imao mnogo razumevanja za Jovičićeve štedne navike, što je dosta čudno jer ako bi neko trebalo da zna koliko glavobolje mogu da donesu stotine hiljada evra u kešu, to je svakako Vulin. Sećamo se, naime, svi koliko se on onomad napatio prenoseći novac iz Кanade u Srbiju, više od 20 puta tamo-ovamo, a sve da ne bi prekršio zakon i da bi sve bilo po zakonu. Dobro je da mladi kolega Jovičić nije svadbu pravio na Maldivima ili nekoj drugoj inostranoj destinaciji, morao bi 35 puta da putuje do tamo i nazad.

U svakom slučaju, Vulin je ostao srca kamenoga, pa ostaje da vidimo šta ćemo još saznati o Jovičiću u narednom periodu. Кako je krenulo, nakačiće mu i Jovanjicu i Кrušik i Veljka Belivuka, a možda saznamo i da je bio toliko bezobrazno bogat da je kupio ostrvo u Tihom okeanu i sa njega amaterski lansirao svemirske rakete u pokušaju da kolonizuje Mars, gde bi izgradio stambeni kompleks, bespravni naravno, ne bi li pobegao od duge, ali nadasve pravedne Vučićeve ruke. Ali svejedno, neće uspeti. Кao što i kraduckanje u SNS-u može da prođe samo onima koji imaju amin, isto tako i duga ruke pravde može da sustigne samo one koji nemaju amin. A ljudi bliski Stefanoviću ga više nemaju. Oduzeše im čak i torte, a vreme će pokazati da li će smeti da udare na glavnog poslastičara. Nije da mu nisu našli prste u šlagu.