Vojnici okrenuli leđa generalu zbog zataškivanja uzroka pogibije kolege Stojkovića



Kada se brigadni general Željko Kuzmanović obratio vojnicima pozdravom „vrlo dobro“, na šta je trebalo da odgovore sa „služimo Srbiji“, umesto ustaljenog odgovora, vojnici su mu okrenuli leđa, saznaje Nova.rs.

Slučaj pogibije vodnika Dejana Stojkovića, vojnika koji je spletom užasavajućih okolnosti preminuo na Pešteru tokom priprema za vojnu vežbu “Munjevit udar 2021”, ne prestaje da intrigira javnost. Pritisci s kojima su se Stojkovićeve kolege susrele tokom istrage, među kojima su i pokušaji da promene iskaze o pogibiji, nisu sprečili vojnike da ostanu verni stradalom vodniku, pa su tako brigadnom generalu Željku Kuzmanoviću okrenuli leđa prilikom pozdrava.

Podsećamo, vojnici su svi do jednog morali da napišu izveštaje o svemu što se dogodilo na Pešteru, a nezavisna komisija ispitivala ih je od 13 časova, pa sve do pola 3 ujutru. Ipak, ni dugo saslušanje vojnika, nije ih sprečilo u nameri da do kraja budu dosledni istini.

„Reč je o nezavisnoj komisiji vojne policije koju je ovlastilo Ministarstvo odbrane da utvrdi sve okolnosti događaja, međutim koliko je ona nezavisna pitanje je, jer jesu tokom saslušanja svedoka događaja spominjane njihove porodice, zaposlenje članova njihovih porodica iz kojih se moglo zaključiti da su spremni na sve. Nekima je čak nuđeno i da im se supruge zaposle, pošto nisu u radnom odnosu“, priča izvor Nova.rs.

Pogibija vojnika Dejana Stojkovića, tokom priprema za vojnu vežbu „Munjevit udar“ na Pešteru, koju je Ministarstvo odbrane pokušalo da sakrije plasirajući u javnost informaciju da mu je „naglo pozlilo“, uznemirila je dobar deo javnosti u Srbiji.

Tokom priprema za vojnu vežbu „Munjevit udar 2021“ oklopno vozilo u kome se nalazio stradali vodnik Stojković pogođeno je eksplozivom „trotilom“ sa usmeravajućim dejstvom čija je upotreba zabranjena.

On je na ovoj vežbi korišćen zbog snimanja specijalnih efekata, kako bi gledaoci stekli utisak da su oklopna vozila izuzetno otporna i izdržljiva.

Ministarstvo odbrane je ubrzo saopštilo da je vojnik Dejan Stojković preminuo pošto mu je naglo pozlilo prilikom priprema za vežbu „Munjevit udar“. Međutim, isplivale su informacije da se u Stojkovićevom oklopnom vozilu aktivirao protivpožarni aparat, te da je preminuo usled gušenja.

Stariji vodnik prve klase Dejan Stojković je rođen 1982. godine u Prizrenu, a u Vojsci Srbije je bio od 2002. godine. Bio je oženjen i otac je dvoje dece.

Predsednik Vojnog sindikata Novica Antić izjavio da bi zbog pogibije starijeg vodnika prve klase Dejana Stojkovića, Nebojša Stefanović trebalo da iz moralnih razloga podnese ostavku na funkciju ministra odbrane, a na odgovornost bi trebalo da budu pozvani svi generali koji su komandovali vežbom na Pešteru.

Izvor: Nova.rs