DRAŽA PETROVIĆ - Sociologija kafanskih tučaDraža Petrović, kolumna za portal N1

Osnovna razlika između tuče i kafanske tuče je u tome što se tuča odvija bilo gde, a kafanska tuča se odvija u kafani.

Kafanske tuče dele se na:

-restoranske tuče, tj. tuče u ugostiteljskom objektu koji ima status restorana.

-kafićke tuče, tj. tuče u samostalnom ugostiteljskom objektu koji ima satus kafića.

-pabovske tuče, tj. tuče u okviru pabova.

-hotelske tuče, tj. tuče u turističko-ugostiteljskom objektu koji ima status hotela.

Hotelske tuče se dele na:

-lobističke tuče, tj. tuče koje se odvijaju u lobiju hotela, i karakteristične su po tome da obično jedna strana u sukobu lobira da dođe do tuče, dok druga strana mirno sedi u lobiju, samo ponekad nešto dobaci.

-ambasadorske tuče, tj. tuče u okviru Hotela Amabasador.

-interkontinentalne tuče, tj. tuče u okviru Hotela Interkontinental.

-balkanske tuče, tj. tuče u okviru Hotela Balkan.

Kafanske tuče se takođe, prema žanru dele na:

-neviđene tuče, to su tuče gde niko ništa nije video, niti postoji video zapis tuče, pa se policija i mediji moraju oslanjati na izjave očevidaca, koje su često diskutabilne jer posetioci kafana ponekad ne znaju ni šta su oni tu radili, a kamoli šta su ostali gosti tu radili.

-viđene tuče, tj. tuče koje su snimljene kamerom.

Dakle, draga deco, drage kolege studenti, posle današnjeg predavanja o Sociologiji kafanskih tuča, ko će nam reći: u koji tip tuča spada tuča između D.B. i P.G.A.? – pitao je pre neki dan profesor Sociologije kafanskih tuča na Univerzitetu u Nišu.

-Profesore, u pitanju je klasičan pokušaj ubistva, mučki, s leđa, i nije u pitanju nikakva kafanska tuča, već klasičan atentat desnom rukom koji je preko D.B. organizovala ustaška emigracija uz pomoć đilasovskih medija – kazala je grupa naprednih studenata.

Druga, znatno manja grupa nenaprednih studenata, međutim, koji su pažljivo pratili predavanje, bila je na stanovištu da je u pitanju knjiški primer kafanske tuče.

-Dakle, to je klasičan primer kafanske tuče, podvrsta hotelska tuča, podvrsta lobistička tuča sa jasnim elementima ambasadorske tuče. Prema žanru to je viđena tuča, jer postoji video zapis događaja – rekla je ta grupa studenata.

Profesor Sociologije kafanskih tuča zatim je studentima pričao o ostalim nekafanskim vrstama tuča.

Postoje, rekao je profesor, i andrićevske tuče.

-Ko će nam reći šta je to andrićevska tuča? – pitao je profesor.

-Pa to je tuča u kojoj učestvuje Ivo Andrić… – rekao je jedan student.

-Ja mislim da je to tuča koja je toliko dobra i kvalitetna da može dobiti Nobelovu nagradu za tuču… – rekao je drugi student.

-Ne, ne drage kolege, niste pogodili. Andrićevska tuča je tuča koja se odvija na Andrićevom vencu. Za sada imamo primer jedne potencijalne andrićevske tuče, kada je osoba V.J. došla sa još trojicom na Andrićev venac posle poziva osobe A.V. da „dođu i pokušaju da ga linčuju“ i da će on, kako je rekao, sam da izađe na kraj sa njima petoricom. Onda su se oni nešto koškali, gurkali, i umalo da dođe do andrićevske tuče, ali se to odložilo do daljnjeg – rekao je profesor.

Ministar unutrašnjih poslova izjavio je posle te potencijalne andrićevske tuče da su pripadnici Odreda vojne policije za specijalne namene Kobre „sprečili“ da V.J. i još tri funkcionera Narodne stranke „dobiju ono po šta su došli“ od osobe A. V.

-Vidite drage kolege, andrićevska tuča je karakteristična po tome da bi je podržao i ministar policije. Što će reći – tuče možemo podeliti i na društveno poželjne tuče, kao i na društveno nepoželjne tuče, i postoji mogućnost da jedan od učesnika tuče zaista dobije Nobelovu nagradu za nenasilnu tuču – rekao je profesor.

Profesor Sociologije kafanskih tuča posle je podsetio na jednu čuvenu kafansku tuču, iz podvrste pabovske tuče, iz žanra irske tuče, koja se odigrala davne 2008. godine u strogom centru Beograda.

Predsednički kandidat Narodne seljačke stranke Marijan Rističević i novinar „Studija B“ Predrag Sarapa izazvali su rano jutros u klubu „Ajriš pab“ tuču sa grupom mladića, a patrola policije zatekla ih je u vidno alkoholisanom stanju, saopšteno je iz Kabineta ministra unutrašnjih poslova 10. januara 2008. godine. U saopštenju je precizirano da je do tuče došlo u 2.10 časova u klubu koji se nalazi u ulici Kneza Miloša 14 u Beogradu i da su se Sarapa i Rističević prema policajcima neprimereno ponašali.

-Vidite drage kolege, ova pabovska tuča iz žanra irske tuče, od pre 13 godina, ukazuje da akteri kafanskih tuča često kasnije postanu komentatori kafanskih tuča i ovlašćeni sudski tumači kafanskih tuča. Tako je Marijan Rističević, pre neki dan, povodom ambasadorske kafanske tuče u Nišu izjavio: “Ovaj divljak Bjelogrlić treba da dobije onoliko godina koliko su dobili napadači na Borka Stefanovića. Zakon je za svakog zakon! Država je Bjelogrliću dala preko Filmskog centra više od 100 miliona dinara za njegove filmove. Sada bije ljude oko sebe. Očekujem da se odredi mesec dana pritvora za ovog divljaka i da se procesuira”. A Predrag Sarapa je bio voditelj emisija o aktuelnoj kafanskoj tuči u Nišu, u vidno pinkovskom stanju svesti – objasnio je profesor.

Kafanske tuče su dakle jedna od najneistraženijih grana sociologije, disciplina u povoju i država mora da podrži njihovo detaljno istraživanje, jerbo će ih biti sve više u našem demokratskom društvu, sklonom sedenju u kafani, sedenju na Andrićevom vencu, i uopšte sedenju.