Jeremić: Izbacićemo Rio Tinto iz Srbije, u zatvor će ići svi koji su im pomogliPredsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da kompanija Rio Tinto neće stići da pre promene vlasti otvori rudnik litijuma kod Loznice i da, sa današnjim tehnologijama, nema načina da se on eksploatiše, a da se time "trajno ne urniše životna sredina".

„Mi ćemo Rio Tinto izbaciti iz Srbije. Koga god da su podmitili, to će biti deo krivičnog postupka. U zatvor će ići svi koji su im pomogli da dođemo u neposrednu opasnost od bespovratnog uništenja životne sredine u našoj zemlji“, rekao je Jeremić televiziji Valjevo plus, navodi se u saopštenju.

Jeremić je toj međunarodnoj kompaniji poručio da u Srbiji neće biti razgovora o kopanju litijuma, pre nego što to počne da se radi u Nemačkoj, „gde takođe postoje ogromne rezerve“.

Komentarišući situaciju u Bosni i Hercegovini, Jeremić je naveo da je „nametanje“ zakona o negiranju genocida u Srbrenici „apsolutno neprihvatljivo“ i da bi protiv njega „svi trebalo da se nedvosmisleno izjasne“.

„Opasno je ono što može da izađe iz toga. Ako se vlast u Srbiji ne ponese odgovorno, tako da se tenzije spuste, to bi moglo da eskalira i da nanese mnogo nesreće“, ocenio je Jeremić.

Prema njegovim rečima, situacija u BiH je „prilično zabrinjavajuća“ i da bi lako mogla da preraste u „nešto ozbiljnije“.

Izvor: Beta, N1 Beograd