Najopširnija studija UN o klimi do sada: Ovo je crveni alarm za čovečanstvoČovečanstvo ima poguban uticaj na klimu i to je činjenica, zaključili su naučnici UN u najopširnijoj studiji do sada. Na klimatskom izveštaju su radila 234 autora, naučnici iz 66 zemalja.

Međuvladin panel za klimatske promene (IPCC) na konferenciji Cop26 u Glazgovu u Škotskoj objavilo je najopširniju procenu do sad.

Štetan uticaj čovečanstva na klimu je činjenica, kažu naučnici UN u studiji. Autori izveštaja tvrde da se ne može isključiti da dođe do porasta nivoa mora od dva metra do kraja ovog veka.

Ali, postoji nada da bi značajno smanjenje emisije gasova staklene bašte moglo da stabilizuje porast temperatura.

„Današnji izveštaj Radne grupe 1 IPCC je crveni alarm za čovečanstvo“, rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš, prenosi BBC.

„Ako sada udružimo snage, možemo da sprečimo klimatsku katastrofu. Ali, kako izveštaj jasno pokazuje, nema vremena za odlaganje ni mesta za izgovore. Računam na čelnike vlada i sve zainteresovane strane da osiguraju uspeh COP26”, rekao je.


Ključne štetne posledice

– Temperature će do 2040. godine prema svim scenarijima emisija dostići 1,5 stepen iznad nivoa koji je zabeležen u razdoblju od 1850. do 1900. godine.

– Arktik će verovatno biti praktično bez leda u septembru barem jednom pre 2050. u svim procenjenim scenarijima.

– Sve češće će se pojavljivati neki ekstremni događaji „bez presedana u istorijskim zapisima“, čak i pri zagrejavanju za 1,5 stepen.

– Predviđa se da će se ekstremni događaji na nivou mora, koji su se dogodili jednom u sto godina, u nedavnoj prošlosti dogoditi barem godišnje na više od polovini lokacija na kojima se meri nivo plime i oseke do 2100.

U mnogim regijama će verovatno biti požara.


Ključne tačke izveštaja

Globalna površinska temperatura bila je za 1,09 stepen viša u deceniji između 2011. i 2020. nego u razdoblju između 1850. i 1900. godine.

– Proteklih pet godina bile su najtoplije zabeležene od 1850. godine.

– Nedavna stopa porasta nivoa mora gotovo se utrostručila u odnosu na period od 1901. do 1971. godine.

– Ljudski uticaj je “vrlo verovatno” (90 odsto) glavni pokretač globalnog povlačenja ledenjaka od devedesetih i smanjenja arktičkog morskog leda.

– “Gotovo je sigurno” da su toplotni talasi, uključujući vrućine, postali sve učestaliji i intenzivniji od pedesetih godina 20. veka, dok su hladni događaji postali ređi i manje ozbiljni.

IPCC, sastavljen od stotine vodećih svetskih naučnika koji se bave klimom, objavljuje opsežne procene svakih sedam godina, a ovaj izveštaj je šesti od 1988.

Izvor: N1 Zagreb, BBC, N1 Beograd