A da istaknemo zastave zemalja gde su nam otišla deca?



U Srbiji i Republici Srpskoj je obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Praznik je ustanovljen prošle godine i obeležava se na dan proboja Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu. Dok vlast ovaj praznik vidi kao čin čuvanja nacionalnog identiteta i simbola, mnogi građani praznik vide kao populizam vlasti preko kog se skupljaju jeftini politički poeni.

Državni funkcioneri u Srbiji i Republici Srpskoj u danima pred praznik pozivali su sve pripadnike srpskog roda da okače "trobojku" na svoje domove, ma gde živeli. Neki političari iz regiona ovaj poziv su protumačili kao provokaciju srpskih vlasti. 

Ovim povodom u Beogradu kod Savskog trga priređena je manifestacija na kojoj je prisustvovao državni vrh, predstavnici SPC, ali i mnogi političari iz regiona.

Mnogi se pitaju koji su pravi motivi proslave pomenutog praznika? I zbog čega je napravljena tolika svečanost, sa sve defileom, vatrometom i okupljanjem građana, naročito kada se uzme u obzir epidemiološka situacija u Srbiji. Izgleda da vlast u nemoći da pruži normalan život građanima, zloupotrebljava njihov nacionalni ponos, ne bi li sebe predstavila kao zaštitnicu nacionalnih interesa i simbola.

S druge strane, to je odličan marketinški trik, jer ko god se usudi da kritikuje sumnjive motive vlasti za uspostavljanje jednog ovakvog praznika, kao i uvek, kroz spin, biće predstavljen kao izdajnik/mrzitelj zastave i države. Apsurdno je da jedan režim koja od samog početka radi na štetu nacionalnih interesa, stavlja sebe u poziciju samozvanog zaštitinika istih. 

Veliki broj građana na Tviteru prokomentarisao je ovaj takoreći paradoks.

- 7.600 pozitivnih, oni slave srpsko jedinstvo i zastavu, prave skupove, zatvaraju grad, reči nemam. Smeta mi zastava? Ne, smetate mi vi moroni - napisala je Anđelina, misleći na aktuelnu vlast.

- Ima novca za gorivo za helikopter koji sa zastavom nadleće Beograd, ali slabije za transport cisterni sa vodom do Suve planine kako bi se spasilo 1.000 krava i konja da ne umru od žeđi. Ko ne mari za ljude, još manje brine o životinjama. Za Srbiju koja brine o svim živim bićima! - istakla je novinarka Maja Divac.

- Prošao sam od Vidikovca, preko Rakovice, Banjice, Jerkovica do Medaka. Ukupno smo uspeli da vidimo 6 zastava, 3 na privatnim radnjama i 3 su visile sa prozora privatnih stanova. Kanda im je propala akcija, ako je 700.000 članova, bar 100.000 mora biti iz Beograda. A zastava nema - kazao je Nenad, reagujući na inicijativu predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića da građani istaknu danas zastave sa svojih domova.

- Šta mislite kako bi izgledalo kada bi ljudi na svoje terase i prozore istakli zastave onih zemalja u koje su otišla (pobegla) njihova deca? Neuki prolaznik bi rekao: "Srbija je svet" - smatra jedan od građana.

I dok se naprednjaci i njihovi sateliti busaju u prsa koliki su rodoljubi, zagovarajući nacionalno jedinstvo, tu istu naciju, ali i sve druge građane Srbije hrane jeftinim populizmom, jer su cene hleba polako krenule put nebu. Kad već narod nema za hleb, umesto njega, vlast će vam zamazati oči pričom o rodoljublju.

Dok starlete na nacionalnoj frekvenciji gaze zastavu, Palma rasprostire zastavu od 100 metara, najdužu u Srbiji, ne bi li se odužio predsedniku što je zažmurio na njegove kontroverzne žurke. Dok se Kosmet predaje po sistemu "kuvane žabe", građanima lekcije o jedinstvu i slobodi daje onaj kojih ih je razdelio i porobio.

"Mračne duše nazvaše se patrioti", rekao je pre više od 100 godina veliki Vladislav Petković Dis...

Izvor: Direktno.rs