Mijač: Patriotizam se ne može diktirati – tog i tog datuma okači zastavuPatriotizam se ne može diktirati - tog i tog datuma okači zastavu, to ne znači ništa, to nije patriotizam, rekao je u emisiji "Među nama" reditelj Dejan Mijač, komentarišući proslavu Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

„Nisam ni znao da postoji taj praznik, tek sam sad saznao. Ne znam šta se slavi?“, upitao je Mijač.

Kada mu je voditeljka rekla da se slavi državno jedinstvo i srpska zastava, reditelj je konstatovao da se „to podrazumeva i upitao zašto bi to slavili“.

Mijač je naveo i da lično nema zastavu, niti ima gde da je okači, dodajući da nikada u životu nije ni kačio zastavu.

Prema njegovom mišljenju patriotizam je nešto drugo.

„Ne može se patriotizam diktirati tog i tog datuma okači zastavu, to ne znači ništa, to nije patriotizam. Patriotizam se, odnosno domovina brani i lepim vaspitanjem, kao što je govorio Ljubivoje Ršumović“

Najveći čin patriotizma je, prema njemu, ispravan život i lepo vaspitanje, da nikoga ne vređaš i da nikome ne smetaš.

Na pitanje kako gleda na predstojeće izbore koji će biti održani za šest meseci, istog dana na tri nivoa, uprkos zahtevima opozicije i da li smatra će biti isti kao prošli, Mijač je potvrdno odgovorio.

„Biće isti kao prethodni dok god može ta formula da traje neće biti nikako drukčije“, rekao je on, a na pitanje šta opozicija može da uradi, dodaje da ne postoji mogućnost da se uradi nešto mimo toga osim da se kaže da nije fer.

„Šta ostaje u rukama te opozicije, koji postupak?“, istakao je Mijač.

Govoreći o bojkotu prethodnih izbora i da li je on dao rezultat, Mijač smatra da nije dao nikakav rezultat jer da je dao bilo bi nekakavih promena.

„Nije dao nikakav rezultat, prema tome to je, kako je. Bojkot bi imao smisla samo onda kada bi imali tu nacionalu svest da zaista bojkotujemo i da predsednik ostane samo na onom procentu sigurnih glasova koje ima, odnosno da nijedan građanin više ne izađe na izbore – e to je bojkot“, naglasio je reditelj.

Smatra i da građani nisu postali apatični, „nego da u jednom trenutku kada sve radi protiv tebe ti si ljut, ti si besan i nemoćan. Ti si besan kao ris, ali si nemoćan jer kome da se obratiš“.

Upitan da li je ta ljutnja dovoljna da izvede dovoljan broj ljudi na ulicu, Mijač kaže:

„Da postoji tako kumulativna snaga to bi se desilo, ali očigledno da ne postoji, postoji mnogo stranaka koje za sebe smatraju da su oni bogom dani da povedu ovo zabludelo stado“, kaže MIjač.

Izvor: Nova.rs