Švedska ukida gotovo sve mere protiv korone, visoka stopa vakcinisanihŠvedska 29. septembra ukida gotovo sve preostale epidemiološke mere zbog visoke stope imunizacije stanovništva i niske stope smrtnosti, objavili su na današnjoj konferenciji za novinare ministarka javnog zdravstva i socijalnog staranja Lena Halengren i direktor Zavoda za javno zdravlje Johan Karlson.

Odluka o skorašnjem ukidanju ionako blagih mera zasniva se na visokoj stopi imunizacije i niskoj stopi smrtnosti od kovida. Do 7. septembra u Švedskoj je dve doze vakcine primilo 70 odsto odrasle populacije, a ukupno 81,6 procenata građana starijih od 18 godina primilo je barem jednu dozu, preneo je portal Index.

Švedska u poslednje dve sedmice ima treću najnižu stopu smrtnosti od kovida u Evropi, iza Lihtenštajna i Slovačke, a takvo stanje traje od početka leta.

„Zahvaljujući uspešnoj kampanji vakcinacije daleko smo dogurali i sada je naše društvo u boljoj situaciji. Zato preduzimamo korak prema normalnoj svakodnevici, prema zajednici u kojoj neće biti nikakvih ograničenja. Procenili smo da ograničenja imaju mali učinak na suzbijanje infekcije. Trenutno je važno povećati stopu vakcinisanosti“, rekla je Halengren.

„Pokazalo se da su vakcine efikasne. Imamo dobru pokrivenost vakcinacijom i jasno vidimo njen učinak, jer imamo najnižu stopu smrtnosti u Evropi. Ograničenja koja sada ukidamo više se ne mogu opravdati iz ugla javnog zdravstva. Vakcinisane osobe od 29. septembra načelno mogu da žive kao i pre, dok nevakcinisani reskiraju ozbiljnu bolest“, izjavio je Karlson.

Zaraza u Švedskoj nije nestala i dnevni prosek je nešto više od 1.000 novoobolelih. Prema rečima zvaničnika, oboljevaju mahom nevakcinisane osobe, pa se intenzivna kampanja vakcinisanja nastavlja u svim uzrastima, a naročito među tinejdžerima od 16 do 18 godina.

Kovid potvrda biće u upotrebi samo za prelazak državne granice.

Od 29. septembra više neće biti ograničenja broja učesnika na javnim okupljanjima, poput koncerata ili utakmica. Od 15. maja broj učesnika bio je ograničen na 3.000 na otvorenom i 300 u zatvorenim prostorima. Ukidaju se i ograničenja privatnih okupljanja u zatvorenom, na kojima do sada nije moglo biti više od 50 osoba. Možda najviše iznenađuje povlačenje preporuke za rad od kuće, što znači da će mnoga preduzeća, javne i državne ustanove nakon punih godinu i po pozvati zaposlene da se vrate u kancelarije.

Izvor: FoNet, N1 Beograd