DRAŽA PETROVIĆ: Mediji – jedan od glavnih mehanizama Vučićeve vlasti



Glavni i odgovorni urednik lista ''Danas'' Dragoljub Draža Petrović ocenio je u Novom danu da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić svojim izjavama o poligrafu pokazao elementarno nepoznavanje rada ovog uređaja, kao i da je u javnosti napravljen "ceo cirkus koji obesmišljava pravosuđe".

„Mene zanima ko je ta osoba koja je zadužena u toj stranci da broji pominjanje Andreja Vučića u emisijama N1. Mislim da je taj broj preteran, to je prosto nemoguće. Ne znam da se neko nije zabrojao u tom brojanju“, prokomentarisao je Petrović izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o tome da je TVN1 6.357 puta njegovog brata Andreja Vučića povezivala sa tim slučajem Jovanjica.

Prema njegovim rečima, predsednik je pokazao osnovno nepoznavanje poligrafa. Kako je naveo, poligrafsko ispitivanje podrazumeva nemanje nekih spoljnih uticaja na koje će organizam ispitanika reagovati.

„Pretpostavljam da kada bi tu bila TVN1, da bi predsednik bio jako uzbuđen. I to testiranje ne bi bilo validno, zato što poligraf podrazumeva da sedite u nekoj prostoriji u kojoj nema nekih stvari koje utiču na ljudske senzore i gde čovek neće biti ljuti ni besan. A prisustvo N1, to znamo iz prakse, je vrlo uticajno na predsednika koji se tu dere ili mu skače pritisak. To ispitivanje bi bilo čista estrada, kao što i jeste poligrafsko ispitivanje koje ova vlast sprovodi“, rekao je on.

Ocenjuje da „ceo cirkus sa poligrafom obesmišljava pravosuđe, jer je poligraf postala stvar koja je prikazana širokim narodnim masama kao aparat koji bez dokazuje da li ste krivi ili ne“.

„Zna se čemu služi poligraf. On služi da policiji pomogne da usmeri negde istragu i da im kaže da je od nekih 20 ljudi taj neko koji je uradio nešto. Poligraf se koristi za miliona stvari, i u firmama, kada nešto nestane u firmama. Da se ne bi vukli po sudovima, oni testiraju 20 zaposlenih, i on vam ukaže da je taj jedan ukrao nešto u firmi. A ovde poligraf odlučuje o svemu. Da li je neko ukrao, slagao ili dilovao. Tu ćemo naći poligraf kao ultimativnu spravicu koja rešava sve probleme u našem društvu“, smatra Petrović.

Naglašava da bi za predsednika od poligrafa mnogo bolje bilo da počne da ide po emisijama gde bi ga neki novinari pitali nešto što ga ne pitaju ovi novinari kod kojih on redovno ide.

„To bi bilo jedna vrsta detektora laži i istine. Kada bi predsednik malo više se pojavljivao u medijima koji nisu blagonakloni prema njegovoj vlasti, odnosno u pravim medijima, koji bi ga pitali šta hoće, i onda bi bio testiran na laž i istinu. Ovako, imamo situaciju da on gostuje samo u svojim medijima, i tu ne možete utvrditi koliko je on nevin ili kriv i da li govori istinu ili laž“, rekao je Petrović.

Mediji – jedan od mehanizama njegove vlasti

Govoreći o aferama koje se plasiraju u javnosti, on konstatuje da se razne stvari vrlo planski plasiraju u medijima.

„Svi mi koji se novinarstvom bavimo dugi niz godina, znamo da je Vučić jako osetljiv na medije, i znamo da dobro barata medijima. Zna kada treba plasirati šta i gde reći. To je uglavnom i jedan od mehanizama njegove vlasti. On je toliko opterećen medijima zato što zna kolika je moć medija i zna kako mogu uticati na javno mnenje. I zato je napravio ovakvu državu sa ovakvim medijima“, kazao je gost N1.

Prema njegovom mišljenju, mediji su predsedniku Vučiću potrebni kako bi se obračunao sa političkim neistomišljenicima, sa kritičarima i sa protivnicima. Dodaje da mu služe i za njegovo veličanje i da ga predstavljaju „kao čoveka koji ima natprirodne sile i koji rešava probleme“.

„On je napravio praktično dva pola, od kojih je jedan servis za plasiranje državne istine. I dobro zna koji su lepljivi za biračko telo, a koji nisu… Jasno je da je čovek mag manipulacije medijima. I to posle devet godina njegove vesti znamo. Posle dve godine vlasti to je počelo da liči na davljenje svakog normalnog medija. I napravio je od medija svoje političke protivnike, a svoje medije, tabloide, koristi da učešćem plasira razne stvari“, napomenuo je Petrović.


Izvor: N1 Beograd