Sumnjive izmene u katastru: Menja se nosilac prava za vile Brnabić i Nikolića



Državne vile na Dedinju u kojima žive premijerka Ana Brnabić i bivši predsednik Tomislav Nikolić menjaju “nosioca prava” nad objektima. Kako je navedeno kao zabeležba u Katastru nepokretnosti, taj postupak promene pokrenut je početkom septembra ove godine. Iz navedenih podataka nije jasno šta je razlog ovih promena, a nadležni tvrde da je sve u skladu sa zakonom.

Bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić i nakon isteka predsedničkog mandata ostao je da živi u vili na Dedinju, u Užičkoj 23. Mimo prakse i pravila, to mu je omogućeno odlukom Vlade. U tom trenutku bilo je jasno da je to bio način da se Nikoliću nešto što će ga odvratiti od ulaska u trku za još jedan predsednički mandat.

Ta vila koja samo u osnovi ima više od 300 kvadrata u državnoj je svojini. Ono što unosi zabunu je zabeležba u katastru u kojoj se navodi da je 9. septembra ove godine podnet zahtev za promenu nosioca prava. Ista napomena zavedena u istom mesecu postoji za vilu u kojoj živi premijerka Ana Brnabić u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića.

Šta to konkretno znači promena „nosioca prava“ u slučaju vile na Dedinju, list “Nova” pitao je Republičku direkciju za imovinu. Kako nam je rečeno u kabinetu direktora Jovana Vorkapića, upravo je Direkcija podnela zahtev koji se odnosi na objekat u Užičkoj 23, koji koristi Tomislav Nikolić.

“Taj zahtev se odnosi na promenu upisa iz dosadašnjeg oblika svojine – ‘državna RS u javnu svojinu Republike Srbije”, kažu u Direkciji.

Isto važi i za objekat u vili u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 75, u kojoj živi premijerka Ana Brnabić.

Upitani da li se “nosilac prava”, kada je reč o objektu u Užičkoj, menja zbog prodaje tog objekta, u Direkciji kažu da pred njom “nije vođen postupak raspolaganja i da ista ne sprovodi postupke raspolaganja predmetnom nepokretnošću”.

U Vladi nam je nezvanično rečeno da ne postoji namera države da prodaje velelepne vile u kojima žive Brnabić i Nikolić.

Kako je Nikolić “uzurpirao” predsedničku vilu

Tomislav Nikolić se na Dedinje preselio još pre osam godina. On je tada sa predsedničkom funkcijom na korišćenje dobio i objekat u Užičkoj 23, koji je bio namenjen za boravak šefa države.

Nakon isteka mandata Nikolić nije želeo da se iseli iz vile na Dedinju i praktično je nezakonito živeo u njoj, sve dok Vlada nije promenila Uredbu o nepokretnostima za reprezentativne potrebe. Ona je tako objekat u Užičkoj 23, koji je imao status rezidencije predsednika države, odredila za „za boravak i reprezentativne potrebe“ predsednika Saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom (što je Tomislav Nikolić) i prijem i boravak stranih gostiju u okviru te saradnje.

Kako je Nova pisala, do sada je iz budžeta Srbije za Kancelariju Saveta izdvojeno oko 1,8 miliona evra. Građani Srbije plaćaju i boravak Nikolića u vili na Dedinju.

Kako je pisao Insajdere, troškove održavanja tog luksuznog objekta u iznosu od približno 400.000 dinara ili oko 3.400 evra mesečno plaćaju se iz državne kase.

„U te troškove spada redovno održavanje objekta, spolja i iznutra, generalno čišćenje kompletne zgrade dva puta godišnje, komunalni troškovi, kao što su voda, struja i telefon, kao i grejanje na lož-ulje“, rekli su za Insajder u Vladi u novembru 2018.

Uprkos svemu tome, Nikolić formalno pravno više nije javni funkcioner i nema obavezu da Agenciji za sprečavanje korupcije dostavlja imovinsku kartu.

Cena renoviranja premijerske vile i dalje tajna

U istom statusu kao i Nikolićeva vila je objekat u kome živi premijerka Ana Brnabić. U katastru se i za taj objekat navodi da je podnet zahtev za promenu nosioca prava.

Podsetimo, Brnabić je tokom prvog premijerskog mandata živela u svom privatnom stanu, ali se posle formiranja njene druge vlade uselila u vilu na Dedinju. U njoj je do smrti u nehumanim uslovima živela Jovanka Broz.

Uoči useljenja Brnabić, taj objekat je renoviran posle gotovo šest decenija, da bi krajem oktobra prošle godine Vlada zvanično donela odluku da on dobije status rezidencije i da ubuduće služi za boravak predsednice Vlade.

Informaciju da će “Jovankinu” vilu ubuduće koristiti Ana Brnabić, portal Nova.rs objavio je još u avgustu, ali je to demantovano iz kabineta tada premijerke u tehničkom mandatu. Međutim, nakon izbora nove vlade ta odluka je ozvaničena.

Novinari “Nove” u više navrata tražili su od Uprave za zajedničke poslove da im dostavi podatke o tome koliko je koštala rekonstrukcija te rezidencije, kao i koje firme su i kako dobile posao, ali nam na ta pitanja do danas nije odgovoreno.

Izvor: Nova.rs