Zidojče cajtung: Umiru desetine, srpska vlast ne preduzima ništa – sprema izboreNemački Zidojče cajtung piše da su u Srbiji "uvenule stare lovorike" efikasne borbe protiv korone i brze nabavke vakcina: zemlja ima najviše zaraženih u Evropi, a vlast ne preduzima ništa, jer sprema izbore.

„Krajem prošle sedmice je Slobodanu Markoviću bilo dosta svega. Profesor medicine je beogradskom tužilaštvu podneo krivičnu prijavu protiv srpske premijerke Ane Brnabić. Za tog medicinara, nečinjenje šefice Vlade je glavni razlog što je Srbija od uzornog đaka borbe protiv kovida stigla na tužno začelje Evrope: Nigde na kontinentu nema toliko zaraženih po broju stanovnika kao u Srbiji“, počinje tekst Zidojče cajtunga, a prenosi DW.

Minhenski list piše da je dnevno redovno preko sedam hiljada novih zaraza, te da svaki treći test ima pozitivan nalaz, „što sugeriše da je pravi broj zaraženih znatno viši“. Navodi se da je grupa lekara poznata kao „Ujedinjeni protiv kovida“ saopštila da su bolnice pune, da nema slobodnih respiratora niti dovoljno osoblja. No, srpske vlasti, ocenjuje nemački list, ne čine ništa.

„Početkom pandemije prošle godine u Srbiji je uveden strogi lokdaun. Jedva je bilo dozvoljeno da se ode do najbližeg supermarketa, policija i vojska su kontrolisale zabranu izlaska iz kuće. Početkom godine Srbija je vakcinama Astra Zeneke i Bajonteka, ali posebno pošiljkama iz Kine i Rusije, pokazala ostatku Evrope kako se brzo može cepiti veliki deo stanovništva. Ali stare lovorike su uvenule. Ni novčane premije i popusti za šoping ne mogu naterati Srbe skeptične prema vakcini da zavrnu rukav. Jedva 42 odsto je primilo prvu dozu, tek 40 odsto je potpuno vakcinisano. Većina Srba koji danas idu na vakcinaciju dolazi po svoju treću dozu“, piše Zidojče cajtung.

Dodaje se da je u Srbiji rasprostranjeno nepoverenje u vlasti.

„A kod mnogih medicinara vera u navodne prirodne lekove ili čudotvorna sredstva protiv kovida, recimo Ivermectin koji se koristi protiv parazita. Jedan beogradski naučnik je za Zidojče cajtung govorio o kolegi koji je pre par dana umro od korone, a prethodno odbijao vakcinaciju i bio ubeđen da beli luk u nozdrvama može da zaštiti od zaraze“, piše list.

List navodi da svakodnevno umiru desetine Srba, što bi bilo kao kada bi u Nemačkoj umirale stotine. Stanje je, dodaje Zidojče, dramatično i drugde u regionu, uključujući Rumuniju gde mnogi takođe odbijaju vakcinaciju.

Navodeći da „Ujedinjeni protiv kovida“ traže zatvaranje na četiri sedmice, list piše da se u Srbiji reč stručnjaka ignoriše. Citira se epidemiolog Predrag Kon koji se požalio da se Krizni štab ne sastaje po dve sedmice i da lekari u njemu služe kao smokvin list.

Pominje se izjava premijerke Brnabić koja je rekla da je stanje u zemlji „katastrofalno“, ali da „ne veruje u mere“, nego „veruje u vakcine“.

Zidojče cajtung procenjuje da je verovatni razlog što u Srbiji nema obavezne vakcinacije ni za jednu grupu zaposlenih taj što „Aleksandar Vučić, jedini donosilac odluka u srpskoj politici, u aprilu ide na izbore i hoće da izbegne nepopularne korake“.

Izvor: DW, N1 Beograd