Koga smeta Dežulovićev tekst



Piše: Zoran Pusić, za tjednik ''Novosti'', 4.11.2021. 

Svakom razumnom i dobronamjernom jasno je da Dežulović ne govori protiv Vukovara, nego ono što misli da treba reći, pa i opsovati, u ime Vukovara, u obranu od onih koji su svoju političku karijeru izgradili i grade na „raubanju“ vukovarske tragedije i koji toliko vole Vukovar da su ga posebnim domovinskim pijetetom doslovce pridavili

Tekst Borisa Dežulovića "Jebo vas Vukovar", objavljen 2. studenog na portalu N1, izazvao je mnoge žučne reakcije. Npr. onu Ministarstva branitelja: "Svako razuman i dobronamjeran zgražava se nad lakoćom kojom Boris Dežulović na grub i primitivan način obezvrjeđuje sve žrtve Vukovara, (..), krši Deklaraciju o Domovinskom ratu, (..), Vukovar će ostati mjestom posebnog domovinskog pijeteta"; pa HDZ-a Vukovara: "Dežulovićev tekst je neviđeno obezvrjeđivanje žrtve Vukovara", kao i Domovinskog pokreta koji koristi slične argumente i traži da se stane na kraj "frustriranim piskaralima iz Novosti" (!?) i nađe kaznena odgovornost za Dežulovića, a tu je i HVIDR-a…

Međutim, svakom razumnom i dobronamjernom, ako je pročitao Dežulovićev tekst, a ne samo naslov ili komentare, jasno je da Dežulović ne govori protiv Vukovara. Govori ono što misli da treba reći, pa i opsovati, u ime Vukovara, u obranu od onih koji su svoju političku karijeru izgradili i grade na "raubanju" vukovarske tragedije i koji toliko vole Vukovar da su ga posebnim domovinskim pijetetom doslovce pridavili.

Dežulović smatra da je upravo taj nametnuti posebni domovinski pijetet, nešto što odgovara groblju, ali ne i gradu koji treba živjeti i razvijati se glavni razlog da se iz Vukovara u zadnjih deset godina iselilo 5500 Vukovaraca. Jedna petina građana, proporcionalno najviše u Hrvatskoj, iz grada u koji Vlada ulaže najviše u Hrvatskoj.

Stradanja koja su prošli Vukovarci Dežulović poznaje iz prve ruke bolje od većine onih koji ga optužuju da obezvrijeđuje žrtve Vukovara. O tome govori i njegova potresna reportaža iz netom okupiranog (tj. "oslobođenog") Vukovara, u koji je ušao noseći glavu u torbi. Ogorčenost koja se osjeća u "Jebo vas Vukovar" dijelom je, vjerojatno, upravo iz tog iskustva i uvjerenja da obezvređivanje vukovarskih žrtava dolazi od onih licemjera koji njima i nakon 30 godina manipuliraju.